04
Juli

Srebrenica: Stravična sudbina Dudića, maloljetnih Vesida, Ferisa, Edina, Muhameda

Published in Istočna Bosna
 

Do sada je identificirano 35 žrtava genocida koje bi trebalo da budu ukopane na zajedničkoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

Za sada poznat ukop 35 srebreničkih žrtava Foto: ARHIV
Za sada poznat ukop 35 srebreničkih žrtava Foto: ARHIV
 

Prema riječima Lejle Čengić, glasnogovornice Instituta za nestale osobe BiH, za toliko žrtava su se porodice izjasnile da će ukopati njihove posmrtne ostatke i dodaje kako to još ne mora biti konačan broj.

 

Među žrtvama četiri maloljetnika

 

- Moguće je da se u toku ove sedmice neke od porodica ipak odluče za ukop, a riječ je o ranije identificiranim žrtvama čiji su posmrtni ostaci smješteni u identifikacijskom centru Podrinje. U tom centru nalaze se posmrtni ostaci 167 žrtava. Naime, 43 žrtve su zvanično identificirane na temelju DNK analize od porodica. A 124 identificirane su samo na temelju DNK analize. Ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se teško odlučuju za ukop. Posmrtni ostaci identificiranih žrtava koje će biti ukopani na ovoj dženazi ekshumirani su u ranijem periodu iz masovnih grobnica na području Donjeg Podrinja iz pojedinačnih i masovnih grobnica - govori nam Čengić.

 

Nastavlja da je među 35 žrtava četverica maloljetnika koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni.

 

- Najmlađi međju njima je Vesid Ibrić koji je imao 16 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice Liplje na području Zvornika. Feris Mehmedović imao je 16 godina kada je ubijen, a čiji posmrtni ostaci su pronađeni u dvije masovne grobnice. Dijelovi tijela ekshumirani su 2000. godine iz masovne grobnice Glogova na području Bratunca, a dijelovi skeleta devet godina kasnije iz masovne grobnice Zalazje na području Srebrenice. Treći maloljetnik je Edin Burić. Imao je 17 godina i njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Liplje. Četvrti je Muhamed Alić, imao je 17 godina, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2005. godine na lokalitetu Poljanci na području Srebrenice - priča nam Čengić.

 

Među identificiranim žrtvama koje će biti ukopane na ovoj dženazi je i jedna žena, trudnica koja je bila u šestom mjesecu trudnoće.

 

- Imala je 20 godina kada je ubijena, a zove se Remzija Dudić. Ubijena je zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Posmrtni ostaci ovog mladog bračnog para pronađeni su u masovnoj grobnici Rašića gaj na području Vlasenice 2016, a koji su više od 20 godina bili na površini terena. Izloženi su bili svim vanjskim faktorima, tako da njihova tijela nisu kompletna. To je jedna ljudska tragedija, pucati u trudnicu koja je u šestom mjesecu trudnoće i njenog supruga?! - govori nam Čengić.

 

Najmlađa žrtva bebica Fatima, a najstarija Šaha Izmirlić

 

Najstarija žrtva među 35, do sada, predviđenih za ukop ove godine je Šahin Halilović koji je rođen 1924. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Kamenica na području Zvornika, a spustit će ih u mezar, do sina Šahbaza, koji je ukopan 2008. godine.

 

Do sada su u Potočarima u Srebrenici ukopani posmrtni ostaci 6.575 žrtava. Žrtve srebreničkog genocida, njih 235, prema željama njihovih porodica su ukopani u lokalnim mezarjima. Traga se za još 1.000 žrtava genocida.

 

Najmlađa žrtva je beba Muhić stara tek nekoliko minuta, roditelji su joj dali ime Fatima. Njene sićušne kosti su pronađene u plastičnoj kesi u masovnoj grobnici sa još pet žrtava u krugu fabrike akumulatora gdje su boravili holandski vojnici. Najstarija žrtva je Šaha Izmirlić 1905. godište.