03
Juli

Svečano otvaranje "Šehidske džamije" u Srebrenici 10. jula

Published in Istočna Bosna

Svečano otvaranje "Šehidske džamije" u Petriči - Srebrenica planirano je 10. jula. Džamija se nalazi na izlazu iz grada prema Zelenom Jadru - Skelanima.

 

Srebreničanin Meho Tepić vakif je obnovljene "Šehidske džamije" u srebreničkom džematu Petriči. Tepić je jedan od velikog broja Bošnjaka koji je svoj život proveo van svoje domovine.

 

- Nakon što je džamija porušena tokom genocida, 2017. godine ponovo je obnovljena, a naš veliki vakif Meho Tepić vlastitim sredstvima je obnovio džamiju. Izgradnja džamije je završena u rekordnom kratkom roku od dva mjeseca. Ove godine džamija je otvorena za džematlije, a 10. jula je svečano otvaranja na kojem će prisustovati reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović, muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, a sarajevski imami iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo izvest će prigodan program - kazao je za Fenu drugi imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Ahmed efendija Hrustanović, te ujedno pozvao vjernike muslimane da dođu na otvaranje džamije u Petriči 10. jula.

 

Na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenice nakon rata obnovljeno je 19 džamija, a u procesu obnove je još jedna džamija u Potkorjenu – Poznanovići.

 

IB.com