09
Maj

U Glogovoj obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila

Published in Istočna Bosna
Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, 9. maja 1992. godine, u krugu mjesne džamije u Glogovi kod Bratunca samo u jednom danu udružene snage bratunačke policije, bratunačke TO i JNA, za nekoliko sati strijeljale su 65 bošnjačkih civila.
 
Za zločine u Glogovoj do sada je procesuirana samo jedna osoba.
 
Predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba i Teritorijalne odbrane Bratunac Miroslav Deronjić, koji je nakon priznanja zločina u Hagu osuđen na 10 godina zatvora. Umro je pri kraju izdržavanja kazne od duge i teške bolest.
 
Tuzlarije
Svake godine preživjeli mještani i članovi porodica ubijenih okupljaju se na ovom mjestu kako bi se prisjetili i odali počast nevino stradalim civilima. Tako je bilo i danas. Položeno je cvijeće na spomenik civilnim žrtvama rata, proučena Fatiha na masovnoj grobnici nadaleko od ovog mjesta, a nakon toga u džamiji je proučen Jasin i Tevhid.
 
 Najmlađa žrtva ovog stravičnog zločina je Muharem Ibišević (16), koji je ubijen pored oca Mustafe i godinu starijeg brata Muje. Srbi su, te 1992. godine, u Glogovi uništili domove bosanskih muslimana, svu privatnu imovinu, lokalnu džamiju sravnili sa zemljom i protjerali sve Bošnjake koji su boravili u selu. Tijela ubijenih pobacali su u masovne grobnice. 
 
 
- Mi u Podrinju, naša povratnička zajednica, ne možemo egzistirati bez istine. Ostali smo bez naših najmlijih koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani. To je rezultat njihovih oslobođanja koje oni proslavljaju u podrinjskim gradovima. Svake godine kada se približi mjesec maj, mi Bošnjaci se moramo dodatno aktivirati, a sve u cilju da se ne zaboravi ono što se desilo. I pored svega što smo preživjeli, mi smo narod koji je spreman da gradi suživot i da na mjestima gdje su počinjeni zvjerski zločini ponovo organiziramo naš život - poručeno je sa skupa u Glogovi.
 
 
 U činjenju zločina u mjestu Glogova učestvovali su i ljudi iz srpskog dijela sela Hranča, kao i sela Repovac. Počast žrtvama Glogove je odao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je podsjetio da je ovo jedan od najvećih zločina u historiji Bošnjaka Bratunca. 
 
 
Obilježavanje Dana sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima Bratunca se nastavlja sutra, 10. maja kada će Bratunčani posjetiti spomen obilježje u Suhoj, potom masovnu grobnicu Suha i logor u fiskulturnoj sali OŠ "Branko Radičević". Istog dana biće obilježena i masovna grobnica Ade. 
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
S.P.

(IB.com/tuzlarije.net)