27
April

Pripreme za dženazu u Potočarima: Spremni posmrtni ostaci 25 osoba

Published in Istočna Bosna

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 25 osoba, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić. 

FOTO: AA
FOTO: AA

- Do sada je 25 žrtava identificirano i spremno za ukop 11. jula u Potočarima. Ovo još nije konačan broj. Očekujemo da će ovaj broj biti nešto veći jer u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci 44 žrtve koje su zvanično identificirane - istakla je Čengić.

Međutim, uglavnom zbog nekompletnosti tijela porodice se još nisu odlučile za ukop. 

- Pored ovog broja, u Podrinje identifikacionom centru nalaze se i posmrtni ostaci 131 žrtve koja je identificirana na temelju DNK analize, ali još nije od strane porodica. U narednom periodu će biti zakazane identifikacije kako bi se ovi posmrtni ostaci identificirali - pojasnila je Čengić.

Uglavnom je riječ o nekompletnim posmrtnim ostacima koji su većinom pronađeni u izmještenim, odnosno sekundarnim masovnim grobnicama. 

- Iz tog razloga porodice se teško odlučuju na ukop jer je u nekim slučajevima pronađena samo jedna kost. Ove žrtve su uglavnom ekshumirane u ranijem periodu iz brojnih masovnih i sekundarnih grobnica - naglasila je Čengić navodeći da se među onima koji su do sada spremni za ovogodišnju kolektivnu dženazu nalaze i dva maloljetnika. Riječ je o dječacima od 16 godina. 

Podsjetila je da je razlog malog broja identificiranih taj što u posljednje vrijeme nisu pronašli neku veću masovnu grobnicu. Posljednja masovna grobnica je otkrivena krajem 2015. godine na smetljištu u Kozluku na području Zvornika iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka od čega 15 kompletnih i 40 nekompletnih.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Last modified on Petak, 27 April 2018 22:15