You are here:NaslovnaVijestiIstočna BosnaDruženje povratnika na Drini: Iftar ispred nekadašnje medrese i džamije u Foči - FOTO
24
Juni

Druženje povratnika na Drini: Iftar ispred nekadašnje medrese i džamije u Foči - FOTO

Published in Istočna Bosna

U prelijepoj ramazanskoj atmosferi, ispred ostataka nekadašnje džamije i medrese Mehmed-paše Kukavice, sinoć je u Foči organizovan iftar za preko 300 postača iz ovog mjesta.

Iftar ispred objekta koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, organizovali su tamošnji povratnici, potpomognuti svojim prijateljima i donatorima.

Ovom događaju je prisustvovao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.
Inače, tokom dana, Salkić se sastao povratnicima u Foči i njihovim predstavnicima, ali i posjetio čuvenu Aladža džamiju koja je još u izgradnji. Domaćini su Salkića upoznali sa važnim historijskim detaljima vezanim za ovaj veličanstveni objekat.

On sastao i sa predstavnicima Bošnjaka u Skupštini opštine Foča, predvođenih Izetom Spahićem, predsjednikom ovog tijela, ali i sa predstavnicima Islamske zajednice i mjesnih zajednica. Oni su ga upoznali sa napretkom koji je ostvaren kada je u pitanju učešće Bošnjaka u vlasti, ali su istakli i svoje probleme sa kojima se susreću. Također, istaknuti su i projekti obnove vjerskih objekata, ali i želja Fočaka da se obnovi stara čaršija.
-Ranije smo imali jednog odbornika, ali smo našim vrijednim radom, na posljednjim izborima broj odbornika povećali na dva. Trenutno smo dio vlasti, i pored pozicije predsjednika Skupštine, imamo i načelnika Odjeljenja za urbanizam. Predano radimo i izvršavamo svoje obaveze, kazao je Spahić.

Potpredsjednik je domaćinima kazao da je njegova podrška neupitna kada je u pitanju ovaj kraj, te da mogu računati na pomoć koja je u skladu sa njegovim mogućnostima.

Nakon iftara, u Carevoj džamiji, koja je nedavno obnovljena, postači su klanjali akšam namaz.
-Mi Bošnjaci najviše volimo ovu zemlju i imamo obavezu da je čuvamo, izgrađujemo i unaprjeđujemo i stvaramo uslove da je svima u ovoj zemlji lijepo. Iftar je prilika da se družimo međusobno, ali i da podijelimo iftar sa našim komšijama Srbima i Hrvatima i drugim komšijama dobre volje, kazao je Salkić, dodajući da Bošnjaci žele da žive u miru, suživotu i toleranciji zajedno sa durgim narodima u BiH.

Last modified on Petak, 30 Juni 2017 14:48