You are here:NaslovnaVijestiIstočna BosnaKhan o Srebrenici: Ne dozvolimo da se takva zvjerstva ponove
29
Juli

Khan o Srebrenici: Ne dozvolimo da se takva zvjerstva ponove

Published in Istočna Bosna

Odgovornost svakog pojedinca je da se sjeća i uči iz onog što se dogodilo u Srebrenici, kaže gradonačelnik Londona.

Sadiq Khan, gradonačelnik Londona, odao je počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, istakavši da je 11. juli 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, sraman zločin protiv čovječnosti koji se desio u Evropi svega pet decenija nakon kraja Drugog svjetskog rata.

U tekstu koji je na svojoj stranici objavio škotski odbor organizacije Remembering Srebrenica, Khan je otkrio da mu je posjeta Auschwitzu dala novu percepciju u užase genocida, prenosi Anadolija.

“U januaru ove godine organizirao sam komemoracijski skup povodom Dana sjećanja na Holokaust, gdje sam čuo još više teških i potresnih priča preživjelih. Historija nas je naučila da je ono što vodi ka genocidu proces koji obično počinje diskriminacijom, rasizmom i mržnjom koji se ne sprečavaju. Zato, kao gradonačelnik Londona, vjerujem u važnost borbe protiv svakog zločina iz mržnje kome god i kada god se desi”, istakao je Khan.

Sjećati se i učiti

Poručio je da je odgovornost svakog pojedinca da se sjeća i uči iz onog što se dogodilo u Srebrenici i ne dozvoli da se zločini poput onih u Srebrenici više ikada ponove.

“Odgovornost svakog od nas je da osiguramo da se ne samo naša generacija, već i buduće, sjećaju i uče iz onoga što se dogodilo u Srebrenici. I naša je dužnost, kao građana svijeta, da ne dozvolimo da se zvjerstva poput ovih ikada više dogode”, poručio je gradonačelnik Londona.

Izvor: Agencije