Print this page
08
Maj

U Srebrenici obilježena 31. godišnjica stravičnog zločina nad bošnjačkim civilima

Published in Istočna Bosna
Polaganjem cvijeća na mezarju kod Bijele džamije u Srebrenici i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković  obilježili su danas 31. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.
 
Historijski čas prisutnima je održao Amir Kulaglić, sin ubijenog policajca Safeta Kulaglića koji je ubijen na današnji dan 1992. godine.
 
- Ponovo smo tu da podsjetimo na monstruozni zločin, zločin bez kazne koji su počinile naše komšije. Moj otac je živio u stanu preko puta zgrade starog MUP-a. Došli su i tražili mu pištolj, jer je on bio policajac u penziji. Ubili su ga u zgradi stare policije – rekao je Kulaglić.
 
Poručio je da nikada neće zaboraviti svoje najmilije koji su na današnji dan ubijeni i spaljeni u svojim kućama.
 
Zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić ističe kako za ovaj zločin niko nije odgovarao.
 
- Ubijeni Bošnjaci su mislili da im komšije neće učiniti ništa jer nisu imali razlog da ih ubiju. Mi smo danas ovdje da se polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe sjetimo svojih komšija i rodbine. Naša želja je da se nikad i nikome ne dogodi ovaj zločin - kazao je Fejzić.
 
Prema svjedočenjima preživjelih, 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice su srpski vojnici zapalili desetine kuća. U zapaljenim kućama izgorjelo je 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada.
 
Istog dana ubijeno je i 30 bošnjačkih civila u srebreničkim selima Dobrak, Liješće, Žabokvica te u blizini naselja Skelani.