Print this page
08
Maj

Pripreme za 'Marš mira': Oko četiri hiljade učesnika

Published in Istočna Bosna
Počele su pripreme za "Marš mira 2023.“, najmasovniju aktivnost koja se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici - izjavio je Feni predsjednik Pododbora za organizaciju "Marša mira“ Suljo Čakanović. 
Prijave su u toku i pripreme za ovogodišnji Marš mira, kako je rekao, teku predviđenom dinamikom.

- Počele su pripreme na infrastrukturi kako bi trasa bila osigurana, mada imamo problem na lokaciji Buljim gdje se ne može pristupiti mašinama koje trebaju raditi na uređenju trase. Sve trase kojima prolaze učesnici 'Marša mira' bit će spremne do 1. jula. Ove godine očekujemo oko četiri hiljade učesnika - kazao je Čakanović.


Kada je u pitanju medicinska pomoć u toku trajanja "Marša mira“, učesnici će imati pomoć medicinskih ekipa iz Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, kao i podršku Oružanih snaga BiH.


- Ekipe Crvenog križa su u pješačkom dijelu 24 sata sa učesnicima i logistički je to veoma dobro podržano. I Oružane snage BiH stoje na raspolaganju svim učesnicima. Pored naših medicinara, medicinsku pomoć pružaju i medicinari iz Turske - naveo je Čakanović.

 

Svi učesnici trebaju ponijeti deke, a bit će im osigurana pitka voda, voće i druga osvježenja tokom cijele trase na predviđenim mjestima. Također, obezbijeđen je serumu protiv zmijskog ujeda.


I ove godine planirano je održavanje historijskih časova učesnicima "Marša mira“ o genocidu koji se desio u julu 1995. godine, a planirane su i promocije knjiga o toj temi.


Iz Pododbora mole organizovane grupe i pojedince da se na vrijeme prijave na zvaničnoj web stranici marsmira.net, kako bi organizator adekvatno odgovorio svim izazovima. Zainteresovane organizovane grupe mogu se prijaviti za ovogodišnji "Marš mira“ do 1. jula, dok pojedinci mogu da se prijave i na dan polaska kolone iz Nezuka.


Staza koju će učesnici pohoditi duga je oko 100 kilometara, a polazak iz Nezuka je 8. jula.


Marš mira je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida. Kreće iz Mjesne zajednice Nezuk, općina Sapna, i traje tri dana od 8. do 10. jula, s isto toliko etapa. Svaka etapa duga je između 25 i 30 km.


Na trasi kojom prolaze učesnici mogu vidjeti neke od lokacija na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka ili na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

Last modified on ponedjeljak, 08 Maj 2023 17:24