02
Januar

Bivši pripadnik Armije RBiH počinio samoubistvo u Goraždu

Published in Istočna Bosna
Bivši pripadnik Armije RBiH i dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Muriz H. iz Goražda sinoć je izvršio samoubistvo. 

“Dežurnoj službi Policijske stanice Goražde u 20.25 sati prijavljen je nestanak jedne osobe inicijala H.M., koji je oko 16 sati napustio adresu stanovanja i uputio se u nepoznatom pravcu sa svojim putničkim motornim vozilom. Obaviještene su sve patrole na terenu i oko 22.45 sati jedna od patrola obavijestila je da je u ulici 22. maj u blizini kampa Moto – kluba Goražde pronađeno beživotno tijelo”, kazao je za “Avaz” Mirsad Kamenica, šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPK Goražde.

 

Uviđaj su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije i mrtvozornik, koji su potvrdili identitet, te da svi tragovi ukazuju da se radi o samoubistvu počinjenom iz vatrenog oružja.

 

Muriz H. je jedan od šestorice bivših pripadnika ARBiH iz Goražda koji su uhapšeni u akciji SIPA-e provedenoj na području Goražda i Sarajeva 13. decembra prošle godine. Uhapšeni su zbog sumnje da su počinili ratni zločin, ali su odmah nakon hapšenja pušteni na slobodu.

 

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović oglasio se na Facebooku.

 

“S velikom tugom sam primio vijest o tvojoj preranoj smrti. Nažalost kao društvo smo zakazali. Svi nivoi vlasti od Grada, Kantona, Federacije i BiH su trebali uraditi puno više na stvaranju pretpostavki kako bi borci-branitelji BiH koji su optuženi za zločine iz perioda rata među kojima si bio i ti imali mogućnost za odbranu i dokazivanje svoje nevinosti pred pravosudnim organima u našoj državi. Tvoja smrt je alarm da se nigdje i nikada ne smije ovo dogoditi. Država i društvo mora naći novac za pružanje pravne pomoći optuženim borcima Armije RBiH i MUP-a BiH. Mi ne trebamo štititi ratne zločince ali činjenica da je neko optuženi ne podrazumijeva da je i kriv i stoga optuženi borci Armije RBiH i MUP a BiH moraju imati pravo na pravednu odbranu. Tvoj porodici želim sabur a tebi lijep džennet. Neka ti je laka zemlja bosanska”, napisao je Imamović.



 N1

Istočna Bosna