- Veoma nas je uznemirila informacija koja se pojavila u medijima da će presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić biti pušten na slobodu zbog navodno pogoršanog zdravstvenog stanja. Cijeli proces protiv zločinca Mladića pred MKSJ i MRMKS je obilovao informacijama o "pogoršanom zdravstvenom stanju" i zahtjevima Ruske Federacije i Srbije za Mladićevo "privremeno puštanje na slobodu u cilju liječenja" - navodi se u pismu.

 

Iz Udruženja upozoravaju kako je "cijeli svijet svjestan i zna da se zločinac Ratko Mladić nikada ne bi vratio pred lice međunarodne pravde iz Rusije ili Srbije ukoliko bi ga pustili na slobodu".

 

Istovremeno, podsjećaju da je zločinac Mladić u pritvorsku jedinicu MKSJ doveden iz Srbije u katastrofalnom zdravstvenom stanju i da su stručni međunarodni ljekarski timovi praktično vratili Mladića u život.

 

- Uvjereni smo da su međunarodni ljekarski timovi MRMKS-a i sada sposobni i stručni da se suoče s bilo kojim zdravstvenim izazovom. Stoga smatramo da se zločinac Ratko Mladić treba hitno uputiti na izdržavanje kazne doživotnog zatvora i treba osujetiti svaki pokušaj njegovog puštanja na slobodu - poručuju iz Udruženja.

 

U pismu se, također, navodi kako "zločinac Mladić ima najviši svjetski nivou zdravstvene zaštite, bolji i efikasnije nego bilo koja njegova žrtva koja sada moli da ne napravite grešku i dozvolite zločincu da ponovo pokuša manipulirati kako bi izbjegao kaznu i pobjegao u Rusku Federaciji i Srbiju, koje su države utočišta ratnih zločinaca".

 

- Molimo Vas i pozivamo da osujetite svaki pokušaj manipulacije ratnog zločinca, jer je njegovo, ali i naše pravo da on, Ratko Mladić odmah krene na izdržavanje kazne doživotnog zatvora. Vama upućujemo podršku i izraze poštovanja i uvjereni smo da ćete sve uraditi da se provodi pravo i pravda i da se onemogućiti svaki pokušaj manipulacije koji je protiv interesa istine i žrtava - stoji u pismu upućenom predsjednici MMKS-a.