Print this page
08
Juli

Kolona s tabutima žrtava genocida u Srebrenici stigla u Potočare

Published in Istočna Bosna

Konvoj s tabutima krenuo je jutros iz Visokog i prošao kroz Sarajevo, gdje se zaustavio ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i pored gradske pijace Markale, a potom je prošao kroz Srebrenicu i ušao u Potočare.

 fe77e0b59c388d3b1d1fe4376decd7f9
 
 

Kolona s tabutima 50 žrtava genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine stigla je u Potočare, gdje će u ponedjeljak 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop.

 

Konvoj s tabutima krenuo je jutros iz Visokog i prošao kroz Sarajevo, gdje se zaustavio ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i pored gradske pijace Markale, a potom je prošao kroz Srebrenicu i ušao u Potočare.

 

Na vozilima s posmrtnim ostacima ubijenih u genocidu istaknuta je državna zastava BiH.

 

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

 

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se tri maloljetnika.

 

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, imao je samo 16 godina u trenutku smrti, a najstarija je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Iako su zajedno krenuli putem spasa, pronađeni su u različitim masovnim grobnicama i različitih godina.

 

Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

 

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011. Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koje su pronađene u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007. i 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice. Nijedno tijelo nije kompletno.

 

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

 

Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

 

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Last modified on petak, 08 Juli 2022 18:45