Majke Srebrenice su do sada održavale mirne proteste u Tuzli, ali sada je njihovo okupljanje prvi put u Potočarima, na mjestu genocida.

 

Mnoge srebreničke majke su ranije iskazale želju da se mirni protesti održavaju u Srebrenici jer one koje su se vratile u ovaj grad nisu mogle dolaziti u Tuzlu.

 

Po njima, logično je proteste održavati na mjestu zločina i genocida, a za to je najpogodnija lokacija Memorijalni centar Srebrenica.

 

I danas su nosile fotografije i na platnu ispisana imena žrtava genocida iz jula 1995. godine.

 

 

- Godinama su se preživjele žrtve genocida, žene i majke iz Srebrenice okupljale svakog 11. u mjesecu u Tuzli. Odlučili smo da okupljanja i mirne šetnje organizujemo u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Prvi put smo u Srebrenici i želimo da podsjetimo javnost na genocid u Srebrenici, na žalosnu činjenicu da svi odgovorni za genocid nisu izvedeni pred lice pravde te da mi još uvijek tragamo za mnogobrojnim žrtvama genocida - rekla je Nura Begović, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" koja je dodala da su pored žena iz Srebrenice u Potočarima danas bili članovi udruženja iz Sarajeva, Tuzle, Doboja, Doboj Istoka i drugih mjesta.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", kaže da su u proteklim mjesecima okupljanja i šetnje organizovali osim u Tuzli i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

- Danas smo u Potočarima i 11. jula ćemo biti ovdje. Nakon toga organizovat ćemo okupljanja i mirne šetnje u Mostaru, Banjoj Luci i drugim mjestima. Želimo da podsjećamo javnost na genocid u Srebrenici i dok smo žive, to ćemo raditi. Majke iz Srebrenice godinama se bore za istinu i pravdu. O genocidu se mora govoriti, mora se čuti naš glas, mi još tragamo za našim voljenima. Mnoge majke nisu dočekale da pronađu svoju djecu - istakla je Subašić.