Preživjeli Zvorničani su prvo obišli Dom kulture u Pilici gdje su položili cvijeće i proučili fatihu. U tom prostoru, prije 30 godina, boravili su zarobljeni Bošnjaci Zvornika, civili, koji su odvedeni sa lokacije Bijeli Potok 1. juna 1992. godine. Prema podacima udruženja njih oko 675 ubijeno je na više lokacija u Zvorniku, navodi se u saopćenju iz kabineta potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

 

 

Potom, u mjestu Klisa su se podsjetili na noć neizvjesnosti i straha za nekoliko hiljada Bošnjaka, na noć koja je prethodila Bijelom Potoku i odvođenju oko 675 Bošnjaka. Te noći, prema svjedočenju preživjelih, u Klisi se nalazilo svo stanovništvo iz susjednih sela. Dan poslije, 1. juna 1992. godine, svi su dovedeni na Bijeli Potok, muškarci su na kamionima odvezeni prema Karakaju, a potom do Doma kulture u Pilici, a djeca i žene prema Memićima. Oko 675 muškaraca koji su odvezeni svi su ubijeni na više lokacija u Zvorniku. Većina ubijenih je ukopana u masovnoj grobnici Crni vrh u Zvorniku.

 

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim stanovnicima ovih mjesta.

 

Salkić je tom prilikom istakao da se snage revizionizma bude i da žele da relativiziraju i negiraju zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

 

 

- Naša je obaveza da radimo na izgradnji kolektivnog pamćenja, razvoju kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni nad našim narodom, ovdje u Zvorniku i cijeloj Bosni i Hercegovini. Snage revizionizma se bude, žele da relativiziraju i negiraju zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini - rekao je Salkić te dodao:

 

- Mi smo danas ovdje u Pilici mjestu zatvaranja, mučenja i ubistava Bošnjaka Zvornika 1992. godine, ali i Bošnjaka "Sigurne zone UN-a Srebrenica" 1995. godine tokom izvršenja genocida od strane vojske i policije RS-a. Mi, a i naredne generacije, nemamo pravo da zaboravimo ono što se dešavalo ovdje 1992. i 1995. godine. Nikada ne smijemo potisnuti zaboravu Pilicu, Branjevo, Bijeli Potok, Divič, logor Novi izvor, logor Liplje, masovna silovanja na Snagovu. Budućim generacijama moramo ostaviti pisane tragove o počinjenim zločinima iz kojih trebaju izvlačiti pouke kako im se zločini ne bi ponovili.