22
Januar

Sudski vještaci razmjeravaju otetu imovinu Bošnjaka iz Milića

Published in Istočna Bosna

"Kontaktirali smo mnoge pravne stručnjake i vrlo brzo Zakon o premjeru i katastru RS iz 2018. godine koji je entitetskoj Upravi poslužio kao osnov za otimačinu privatne imovine Bošnjaka, kao i imovine Islamske zajednice, bit će predmet rasprave relevantnih institucija".

 
Nakon što su odbijene sve žalbe koju su Bošnjaci iz Milića, zbog nezakonito oduzete im zemlje i šume uložili Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Banja Luci, njih oko 50, nadležnom sudu RS podnijelo je tužbe protiv donosioca rješenja o oduzimanju, a kojim traže da se ista stave van snage i oduzeta im  imovina vrati

"Trenutno se postupak vodi na Općinskom sudu u Vlasenici i već duže vremena na teren izlaze sudski vještaci i sudije, mjere i razmjeravaju otete dunume naše zemlje i šume koja je kao takva uredno bila upisana u katastarske i gruntovne knjige naše općine“, kaže za politicki.ba Alija Hasanović iz Maćeha, općina Milići.

Navodi da su premjeri ovih dana stali zbog snijega, ali da će, kako su  obavješteni, biti nastavljeni „čim to vremenske prilike budu dozvoljavale“.

"Politika koja je već dugo na sceni u RS jasno govori da je otimanje naše imovine u funkciji stvaranja čiste srpske teritorije. Sve što nam je oteto već je upisano u entitetsko vlasništvo i nama, kako vidimo,  predstoji duga pravna borba za svoju imovinu.

Vidjet ćemo šta će presuditi sud u Vlasenici, ali mi nećemo odustati – zadnja sudska instanca bit će Sud u Strazburu“, navodi Hasanović.

Samo u selu Maćesi oko 600 dunuma zemlje i šume u vlasništvu Bošnjaka, primjenom novog Zakona, upisano je u vlasništvo entiteta RS. 

Prema informacijama mještana Milića, uz privatnu imovinu Bošnjaka, u ovom dijelu Podrinja, oteto je i nekoliko stotina dunuma vakufske imovine koja je, također, upisana u vlasništvo entiteta RS.

 

"Po istoj matrici, prije stopedeset, dvjesta godina, otimana je bošnjačka imovina po Užicu i drugim srbijanskim mjestima uz Drinu, a njihovi vlasnici progonjeni preko Drine.

Možda se to nekada i moglo, ali ovog puta postoje i domaći i međunarodni zakoni, kao i vrhunski pravnici koji znaju kako te zakone primjeniti“, navodi Hasanović

Materijalno razvlašćivanjem Bošnjaka u Podrinju, kažu mnogi koje smo kontaktirali, prepoznato je kao novi pokušaj njihovog progona iz sela i gradova u koje su se vratili nakon agresije, samo što se to „sada provodi  drugim sredstvima“.

Pravdu će tražiti legalnim putem i, nemaju namjeru odustati.

„Kontaktirali smo mnoge pravne stručnjake i vrlo brzo Zakon o premjeru i katastru RS  iz 2018. godine koji je entitetskoj Upravi poslužio kao osnov za otimačinu privatne imovine Bošnjaka, kao i imovine Islamske zajednice, bit će predmet rasprave relevantnih  institucija.

Ovaj Zakon je omogućio da vam se otme nešto čega ste stotinama godina bili vlasnici vi i vaši preci, ili nešto što ste legalno kupili“, kazao nam je Alija Hasanović.

Zasad se na udaru Zakona o premjeru i katastru RS, u Podrinju, našla imovina Bošnjaka u Milićima, Vlasenici, Bratuncu, a prema nezvaničnimn informacijama, već s proljeća, trebalo bi da premjeri imovine građana, shodno odredbama ovog Zakon, započnu i na teritoriji Zvornika. 

Obzirom da je po popisu iz 1991. godine u Zvorniku živjelo 64% Bošnjaka, veliko je pitanje šta će se dogoditi sa ogromnom imovinom  koju su posjedovali, a čije je otimanje počelo još tokom agresije. 

 

A. Hadžić /  politicki.ba

Istočna Bosna