- Policijski službenici Policijske stanice Janja su radom na terenu utvrdili da je vozilom upravljao M.Z., koji je dobrovoljno predao gasni pištolj. Sa navodima prijave upoznat je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina, koji nije događaj kvalifikovao, već je naložio da se radi na dokumentovanju djela i dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama - navodi se u odgovoru za BIRN BiH.

 

Glasnogovornica Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić je kazala da se produzimaju sve mjere i radnje na utvrđivanju činjenica i okolnosti koje su vezane za jučerašnji događaj pred džamijom.

 

Ovo je drugi incident ispred Atik džamije u Janji, prema Nacionalnom izvještaju o islamofobiji u BiH za 2020. godinu, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

 

Prvi put na Atik džamiju u Janji je pucano iz vatrenog oružja u januaru 2016. godine. O ovom incidentu nisu mogli dati više informacija iz policije u Bijeljini, niti iz Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu.

 

Mustafa Cifrić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Janja, govoreći o ranijem događaju rekao je da je protiv počinioca podnesena prekršajna prijava i da je dogovoreno da izmiri štetu, što do danas nije učinio.