Na sastanku se razgovaralo o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima, finalnim aktivnostima o izradi platforme, kao i potpisivanju koalicionog sporazuma.

 

Sastanku, koji je organizovala Stranka za BiH, prisustvovali su i predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naroda i pravde (NIP), Platforme za progres te Ćamil Duraković i drugi politički predstavnici.

 

Begija Smajić u ime Stranke za BiH istakla je da je danas održan konstruktivan sastanak.

 

- Strateško političko opredjeljenje zajedničkog nastupa u entitetu RS je očuvanje, promocija, samostalnost, suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine kao države. U Srebrenici se danas okupilo 12 političkih subjekata, a ideja je zajednički nastup na izborima u entitetu RS. Smatram da imamo dobar plan da u narednom periodu definišemo način rada kroz usvajanje Platforme zajedničkog nastupa i određivanje datuma o potpisivanju zajedničke koalicije - rekla je Smajić.

 

Sljedeći sastanak predstavnika probosanskih stranaka u RS-u je planirano da se održi 11. decembra ove godine u Prijedoru.

 

- U Prijedoru ćemo definisati zajednički prijedlog Platforme, a očekujemo da ga do kraja godine potpišemo. Na kraju će to sve polučiti rezultat da ćemo zajednički izaći na izbore. Mislim da će se promijeniti odnos birača prema političkim subjektima, i da je interes da zaštitimo državu Bosnu i Hercegovinu - naglasio je Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

 

Ćamil Duraković je mišljenja da probosanski blok u RS-u može uspjeti, pogotovo što su u njemu zajednički SDA i SDP.

 

- Ovo je još jedan radni sastanak gdje se usaglašavaju akti koji će potpisati političke stranke. Pohvalno ovog puta jeste da su dvije najveće probosanske stranke SDA i SDP prvi put zajedno u istoj priči, a njima se pridružuju i druge stranke - kazao je Duraković.

 

Jusuf Arifagić, potpredsjednik Platforme za progres, se takođe obratio javnosti.

 

- Probosanski blok je od izuzetne važnosti za povratnike, koji bi kroz svoje djelovanje trebao vratiti politički legitimitet povratnicima u entitetu RS. Krajnje vrijeme je da ovakav politički blok nastane i da definitivno sa ovim hoćemo dokazati da država Bosna i Hercegovina živi u ovom entitetu - istakao je Arifagić.