08
Novembar

Ruski vojnici iz sastava međunarodnih snaga, stacionirani u Zvorniku, bodljikavom žicom pregradili su put kojim su majke Srebrenice trebale proći da bi posjetile mjesta egzekucije svojih sinova.

 

A.Hadžić

Foto: A. Bajrić-Blicko

 

Da su arhivi najbolji svjedoci onog što se u vremenu iza nas događalo, ali i onog šta bi se u vremenu koje dolazi moglo događati, iznova je potvrdio arhiv fotoreportera Ahmeta Bajrića Blicka iz Tuzle.

 

Kako to izgleda kad ruska vojska čuva mir u Bosni i Hercegovini, svjedoče fotografije snimljene u julu 1997. godine u Sapni, kada su ruski vojnici iz sastava međunarodnih snaga, stacionirani u Zvorniku, bodljikavom žicom pregradili put kojim su majke Srebrenice trebale proći da bi posjetile mjesta egzekucije svojih sinova.

 

Iako je Dejtonski sporazum već više od godinu i po bio na snazi, pod punom ratnom spremom, Rusi su stajali uz žicu, ne dozvoljavajući ni korak dalje od „granice“ kojom su vlasti RS dijelile dva entiteta.

 

Desno od žice, naravno, na zamišljenom „srpskom teritoriju“, pripravni za djelovanje, stajali su ruski transporteri i kamioni, a malo dalje i grupa mještana srpske nacionalnosti, čekajući novu priliku za „djelovanje“.

 

Politički.ba