20
Oktobar

Smajić dobila više opomena u NSRS “zbog Dodika”: Ovakav vid rada je smiješan i žalostan kao harmonika u Predsjedništvu

Published in Istočna Bosna

Poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske Begija Smajić (SBiH) dobila je tri opomene tokom diskusije. Dvije zbog spominjanja Milorada Dodika, jednu zbog opisivanje ove situacije kao “poteza koji graniče s razumom”.

 

Dotakla se i harmonike u Predsjedništvu BiH, ali je i ozbiljno kritikovala Prijedlog akona o medicinskim sredstavima RS kojim se predviđa sonivanje Agencija za lijekove RS.

 

Smajić je navela kako je NSRS “nebrojeno puta zloupotrebljavala propisane nadležnosti Ustavom entiteta i da uređuje oblasti na koje prema Ustavu države BiH nema pravo”.

 

Kada je počela govoriti o osnivanju Agencije RS, kazavši da je ovo suludi potez čiji je kreator Milorad Dodik, dobila je prvu opomenu.

 

– Možete mi odmah oduzeti riječ ukoliko vam se ne sviđa ono što govorim. Šta sam rekla što nije u skladu s propisom? – kazala je Smajić.

 

Jačate pravosudni sistem BiH

 

A potom je nastavila i dobila još jednu opomenu.

 

– Svi koji ga slijedite, niste svjesni koliko jačate pravosudni sistem BiH jer će Ustavni sud osporiti ovaj zakon, kao i mnoge. Takve odluke Suda BiH ulaze u pravno naslijeđe i ostaju primjer kako će se presuđivati u drugim sličnim situacijama. Suludost ovih poteza graniče s razumom dok se naši građani suočavaju s ozbiljni, problemima i odlaze masovno u zemlje pod NATO zaštitu protiv koje se bori ovaj režim – rekla je Smajić.

 

Kritikovala je prijedlog ovog zakona kazavši kako je “apsurdan jer se donosi po hitnom postupku, a njegovi efekti mogu biti vidljivi tek 2022. ili čak 2023. pa se, kazala je, postavlja pitanje na koji način bi nedonošenje ovog zakona moglo prouzrokovati štetne posljedice po život i zdravlje ljudi.

 

Moguće tužbe zbog duplih naknada i nedostatak lijekova u RS

 

Navela je i to kako je zakon prepisan sa državnog nivoa, osim kozmetičkih promjena. Istakla je kako bi RS, ukoliko se ovaj zakon usvoji, bila na meti mnogbrojnih tužbi ili čak došla u situaciju da na području RS ne bude određenih lijekova.

 

– Dodatni teret u vidu naknada za izdavanje dozvola za stavljanje lijeka u promet. Pa pored naknada predviđenim državnim zakonom, lice koje želi staviti u promet lijek mora plaćati naknadu predivđenu entitetskim zakonom. Ovako otvorena mogućnost tužbi od lica koja imaju dozvolu za promet lijekova u skladu sa državnim zakonom ne predstavlja samo finansijsku prijetnju već da određeni lijekovi na području enetiteta RS ne budu u prometu, što može poruzrokovati štetne posljedice. A za to neće biti niko drugi odgovoran već oni koji glasaju za ovaj zakon koji je u sukobu s državnim zakonom i Ustavom BiH – upozorila je.

 

Kazala je i to kako je “ovakav vid rada NSRS smiješan i žalostan kao harmonika u Predsjedništvu”.

 

– Ne želim vjerovati da je onaj kič u Predsjedništvu BiH slika onih koji su glasali za Dodika ili možda ipak jeste – rekla je Smajić i dobila treću opomenu.

Istočna Bosna