08
Oktobar

Roditelji bošnjačke djece iz Liplja tuže nadležne u RS-u: Želimo bosanski jezik

Published in Istočna Bosna
 
 

Roditelji djece u Liplju, kojoj se u pedagoškoj dokumentaciji navodi da izučavaju “jezik bošnjačkog naroda”, trenutno pripremaju tužbe protiv nadležnih u Republici Srpskoj, jer ne vide drugačiji način za dolazak do pravde i ostvarivanja zagarantovanog prava.

 

Višegodišnja agonija bošnjačkih povratničkih porodica u Liplju kod Zvornika, koji svoju djecu na nastavu šalju u područnu školu, još uvijek nije okončana. Problem leži u tome što učenici tokom nastave izučavaju bosanski jezik i književnost, međutim u matičnim školskim knjigama on se navodi kao “jezik bošnjačkog naroda”.

“Mi smo dosad nekoliko puta pokušavali održati sastanak s nadležnima, ali niko se u zakazanim terminima nije pojavio. OHR i OSCE nama su predložili da se djeca vrate u školu, što smo mi i učinili, ali sada počinjemo pravnu borbu. Putem advokata protiv nadležnih u Republici Srpskoj sada ćemo podnijeti tužbe jer drugačiji način za zadovoljenje pravde ne postoji”, kaže za Klix.ba Muharem Sinanović, predstavnik roditelja bošnjačke djece.

Bošnjački učenici nastavu pohađaju u područnoj školi Osnovne škole “Sveti Sava”, iz koje su ranije kazali da na osnovu Zakona i pravilnika o vođenju pedagoške dokumentacije RS ne mogu ispuniti zahtjeve bošnjačke djece, odnosno njihovih roditelja o upisivanju naziva jezika. Poručuju da oni ovaj problem ne mogu riješiti, naglašavajući da je to u ingerenciji višeg nivoa, odnosno vlasti u Republici Srpskoj.

No, da tamošnjoj vlasti djeca nisu u redu prioriteta pokazuje praksa koja se ponavlja iz godine u godinu, a roditelji poručuju da ih se na ovakav način pokušava otjerati s njihovih ognjišta.

Istočna Bosna