Print this page
20
Septembar

ALMASA SALIHOVIĆ: MISIJA MEMORIJALNOG CENTRA JE ČUVATI SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA

Published in Istočna Bosna

Prije 18 godina zvanično je otvoren Memorijalni centar Potočari kao trajno svjedočanstvo i pomen na bošnjačke žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.

 

 
 Almasa Salihović, potparol Memorijalnog centra Potočari, je u izjavio za Radio BIR podsjetila da je na ovaj datum, na trećoj kolektivnoj dženazi ukopano 107 žrtava i zvanično otvoren Memorijalni centar.
 
  • Četiri godine kasnije je Memorijalni centar prerastao u državnu instituciju. Od dana osnivanja pa do danas, Memorijalni centar je posjetilo preko milion ljudi iz svih krajeva svijeta, koji su dolazili kako bi odali počast žrtvama – navela je.

Glavni zadatak i misija Memorijalnog centra je čuvati sjećanje na žrtve genocida.

  • To radimo sakupljajući, snimajući one koji su preživjeli i čija svjedočenja su od neprocjenjive važnosti, pripremajući razne izložbe. Podsjećam, Memorijalni centar je državna institucija, mi nismo lokalna institucija, fondacija, i želimo takav tretman – rekla je ona, te je dodala da im je u tom kontektu potrebna pomoć i podrška.

Poručila je da će iz Memorijalnog centra dati sve od sebe da ova insitutcija nastavi postojati, te da će nastojati raznim aktivnostima osigurati da bude memorijal dostojan svih žrtava.