11
Juli

Porodice oko 1.000 žrtava genocida u Srebrenici još traže svoje najmilije

Published in Istočna Bosna
Mreža za izgradnju mira objavila je da, iako je 1993. Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija, odnosno izuzeta od oružanih napada, to nije spriječilo da od 11. do 16. jula 1995. u Srebrenici bude počinjen genocid nad Bošnjacima, ... 

... najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.



Osnivač Mreže za izgradnju mira Goran Bubalo izjavio je da ne postoji kolektivna krivica i kolektivna odgovornost na nivou nacije, ali postoji jasna individualna odgovornost do najvišeg nivoa i zločinci moraju biti osuđeni, i od svog naroda i od sudskih instanci.



- Bez jasne osude svih zločina mi ne možemo graditi bolju BiH. Danas u BiH ne postoji zajednički spomenik žrtvama. Postoje stotine spomenika, manjih i većih, individulanim žrtvama po načelu 'moja nacija je stradala, mi imamo žrtve, ne prepoznajemo druge'. Parlament BiH, kao ni drugi parlamenti nikada nisu odali počast svim žrtvama, a to je ključ - da se pogledamo u oči, da odamo počast svim stradalim, bez obzira ko su i šta su - dodao je Bubalo.



Iz Mreže navode da će u Potočarima ove godine svoj smiraj naći 19 žrtava genocida među kojima i dva maloljetnika, 16-godišnjeg Azmira Osmanovića i 17-godišnjeg Fikreta Kiverića, jedna žena Zilha Delić kao i Husein Kurbašić (63), kao najstarija osoba koja će biti ukopana.



Podsjećaju da je u Memorijalnom centru Potočari do sada ukopano 6.652 žrtve genocida, dok se za oko 1.000 još uvijek traga.



Za genocid u Srebrenici Ratko Mladić, glavni komandant Vojske Republike Srpske 2021. osuđen je pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora,a ove godine i Skupština susjedne Crne Gore kao i Skupština Kosova su usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što je popraćeno burnim rekacijama u Beogradu ali i među svim onim koji negiraju genocid.



- Udruženje Mreža za izgradnju mira saosjeća sa porodicama žrtava, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava genocida, koji još uvijek nisu pronađeni to uskoro biti te da će sve žrtve genocida u Srebrenici pronaći konačni smiraj. Udruženje Mreža za izgradnju mira podsjeća na praksu svakodnevnog negiranja presuđenog genocida u Srebrenici i podcrtava da se takvim praksama mora stati u kraj - saopćeno je iz tog udruženja.



FENA

Istočna Bosna