02
April

Plansko otimanje imovine IZ u Bratuncu: Opasnost usaglašavanja grunta i katastra

Published in Istočna Bosna

Imovina Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu ponovo je na udaru. Oduzima se imovina pojedincima, ali i institucijama, odnosno Islamskoj zajednici. I umjesto da ta vijest upali crveni alarm, pojedini predstavnici Bošnjaka nastavili su da rade ono najbolje što umiju, da se bore za vlast.

 

- Nema sumnje da je namjera vlasti u ovom entitetu da pokušaju priskrbiti za sebe dio bošnjačke imovine i pretvoriti u vlasništvo entiteta, gradova i opština. Mi smo ukazivali na pogubnost ovog zakona. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je intervenirao na prvobitno usvojeni zakon. Nažalost, mi nemamo političku snagu i mehanizme da obezbjedimo usvajanje i primjenu zakona po mjeri svih građana – kaže za Preporod.info Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

 

Salkić ističe da su primjeri iz Milića o pokušaju oduzimanja bošnjačke imovine samo zadnji u nizu. I u drugim opštinama pojavljuju se ovakvi slučajevi gdje su stvarni vlasnici prinuđeni svoje vlasništvo dokazivati na sudu. Pokušaj oduzimanja vakufske imovine u Bratuncu i privatne imovine u Milićima nije izolovan slučaj.

 

- Tačno je da je imovina Islamske zajednice kojom upravlja Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Bratunac u užem gradskom jezgru dugi niz godina uzurpirana, neovlašteno korištena, ustupana drugim licima bez saglasnosti Medžlisa, odobravano postavljanje privremenih objekata i dr. i da se konačno želi oteti i oduzeti pozivajući se na postupak usaglašavanja katastarskih podataka i upisa u gruntu - kaže za Preporod.info Admir Velić, predsjednik Medžlisa IZ-e Bratunac.

 

Početak borbe

 

MIZ Bratunac prema evidenciji u gruntu i prvim upisima imao je oko 70 dunuma posjeda koji je upisan kao Vakuf džamije u Suhoj. Radi se o imovini u gradskoj jezgri bez prigradskih i seoskih posjeda i ostalih džemata i naselja. Od ukupne površine, oko 30 dunuma se nalazilo oko same gradske džamije u jezgri grada.

 

- I prošli sistemi su, nažalost, zbog atraktivnosti, dio zemljišta ustupali raznim fizičkim i pravnim licima te su izgrađeni poslovni pogoni, poslovno-montažni objekti (5), garaže (14), pristupni putevi, dodjeljeni placevi - ističe Velić.

 

U procesu povratka, kaže naš sagovornik, pokrenuti su brojni procesi, sudske parnice, uloženi prigovori, slati upiti nadležnim opštinskim organima, slata obavještenja o određenim procesima u kojima su u problem uzurpirane imovine uvođena i treća lica kroz procese privatizacije čime se dodatno komplikovalo rješavanje naslijeđenih problema.

 

 

Proces zaštite dijela imovina trebao je biti tretiran kroz zakon o restituciji koji bi umnogome olakšao stanje na terenu, ali to se svih ovih godina nije desilo. Dio imovine bez tog zakona bit će vrlo teško zaštititi.

 

- Međutim, određeni dio imovine koji je u sastavu ovih 30 dunuma, tačnije oko tri dunuma je trebalo riješiti kroz proces izlaganja u što smo bili uvjeravani svih godina od kada smo počeli upozoravati na imovinsko-pravne probleme. Rečeno nam je da će biti pokrenut proces usaglašavanja katastarskih podataka te da će tada biti otklonjeni bespravni upisi na našu imovinu po katastru, jer smo od prvog upisa u gruntu i dalje bili upisani - podsjeća Velić.

 

Godine 2017. konačno je započeo proces usaglašavanja na opštini Bratunac. Formirane su tri komisije za izlaganje i predmeti Medžlisa su dodjeljeni u sve tri komisije čime se, vjerovatno željelo otežati samo praćenje izlaganja. Veliku podršku u tim procesima dala je Vakufska direkcija, kadrovski i materijalno. Zbog procesa u prošlosti, Medžlis je raspolagao obimnom dokumetacijom te nije bilo teško dokazati samo vlasništvo i pravo upisa.

 

- Zbog izlaganja pred tri komisije primjetili smo da u samom procesu članovi komisija različito pristupaju podacima, dok su jedni davali prednost upisu u katastru, drugi u grunt, nisu detaljno iznošeni podaci o k.č. (katastarska čestica). Na primjer, išlo se od zadnjeg upisa 2010. godine, a ne od samog početka formiranja katastra i sl. Nakon 20 postupaka, jer su za svaku k.č. vršili izlaganje, a parcele su nam cijepali i na 20 m2, 2019. godine konačno smo dobili podatke od jedne komisije (koja je bila i najprofesionalnija) gdje nam je rečeno da će sporno zemljište biti upisano na nas, a privremeni objekti na lica te da ćemo kroz dodatne postupke u saradnji sa opštinskom administracijom konačno zemljište privesti krajnjoj namjeni. Bio je to ishod kojem smo se nadali. Nakon toga, počeli smo zaprimati i rješenja sa ovakvim upisom - govori Velić.

 

Pratiti proces

 

 

U aprilu-maju 2020. godine dobili su 4-5 rješenja u kojima upis nije više bio na Medžlisu, nego na Opštinu ili lica koja su bili korisnici privremenih objekata.

 

- Smatrali smo da se radi o previdu te smo zatražili pojašnjenje. Po odlasku u katastar zatekli smo novu šeficu, te nam je pojašnjeno da je formirana nova komisija koja ponovno radi na predmetima - kaže Velić i naglašava da nisu dobili nikakvo objašnjenje zbog čega se imovina Medžlisa oduzima.

 

Odmah po zaprimanju novih rješenja Medžlis je uložio prigovore. Vakufska direkcija je o svemu obavještena te su se ponovno stavili na raspolaganje i dogovoreni su daljnji koraci.

 

- Nakon sagledavanja situacije pokrenuti su i sudski postupci, jer su takve procedure predviđene, angažovan je i advokat za zastupanje, te očekujemo i očitovanje suda i vraćanje na poziciju u kojoj smo bili sa prvim donesenim rješenjima. Protekli period od svih organa na lokalnom nivou, od opštinske adminstracije i katastra koji su direktno bili uključeni u problematiku uvjeravani smo da će ovaj decenijski problem biti riješen. Očito je da se ovaj proces pokušava što više otegnuti kako bismo se zamorili i odustali, ali to se zasigurno neće desiti - kaže Velić.

 

Građani i organizacije trebaju dobro pratiti provođenje ovog zakona na terenu. Salkić kaže da treba poštivati rokove i odazivati se pozivu i prisustvovati izlaganjima. Upozoravati na kršenje zakona kada dođe do istog. U konačnici, iskoristiti mehanizam tužbi ukoliko komisije za provođenje procesa izlaganja prekrše zakon i prava vlasnika imovine.

 

Naši građani koji su izvan domovine trebaju naći opunomoćenika ili advokata da dođe u ime njih na izlaganje i zaštiti njihovu imovinu. To je jedini put kojim se može zaštititi imovina od uzurpacije sistema u ovom entitetu.

 

- Koliko god bio sporan, ovaj zakon nudi priliku da se zaštiti imovina od uzurpacije. U nekim situacijama će biti potrebno uložiti više vremena i napora za očite stvari, ali u takvom okruženju živimo. Vlasti u ovom entitetu su, naravno ohrabrene činjenicom da se Bošnjaci bave sami sobom i borbom za vlast gdje su brojčana većina. Ta unutarnja borba odvraća pažnju sa važnih pitanja za naš narod i našu domovinu, a grunt je sigurno jedno od važnih pitanja - kaže na kraju za Preporod.info Ramiz Salkić.

 

 

Preporod.info

Last modified on petak, 02 April 2021 21:44

Istočna Bosna