18
Mart

NA PODRUČJU MUFTIJSTVA GORAŽDANSKOG OD SUTRA NA SNAZI NOVE NAREDBE

Published in Istočna Bosna

Uz mjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH koje su na snazi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije Muftijstvo goraždansko donijelo je i vlastite koje će stupiti na snagu od sutra. Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić pojašnjava da je donošenje novih mjera bilo neminovno s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa prilikom vjerskih obreda

 

  • Zbog pritiska na Kajserija džamiju i Sinan-begovu džamiju naša je odluka da dislociramo džemat, tako da ćemo od petka otvoriti i džamiju Mufida Sokolovića u džematu Baćci i džamiju Dželahima u naselju Obarak za klanjanje džuma namaza, što znači da će vjernici iz tih džemata biti obavezni džumu namaz klanjati isključivo u tim džamijama i ova odluka će biti na snazi sve dok postoji potreba“ – kazao je muftija Pitić.

Dodaje da se druga naredba odnosi na potpuno zatvaranje abdesthana, pri vjerskim objektima.

 
  • Abdesthane su mjesta gdje se može desiti nekontrolisano širenje zaraze tako da svi oni koji obavljaju džuma namaz trebaju voditi računa i abdest uzeti kod kuće ili na nekom drugom adekvatnom mjestu i spremno dođu u džamiju“ – dodaje ef. Pitić.

Naglašava da će od sutra biti pooštrene i mjere o načinu obavljanja dženaza

  • Svaki punoljetni muškarac ima obavezu džume namaza pojedinačno dok s dženazom nije takav slučaj. Na dženazu se ne mora ići, dovoljne su tri osobe. Zbog toga smo donijeli i naredbu koja precizira da će se dženaze od sutra obavljati na način da će im prisustvovati isključivo jedan imam i najuži članovi porodice, dok će tabut nositi isključivo radnici našeg pokopnog društva u dijelu u kojem su oni zaduženi, a ostatak preuzima najuža porodica umrlog“ – pojasnio je on.

Muftija goraždanski naglasio je da sve naredbe imaju za cilj podizanje svjesnosti odgovornosti za sebe i druge.

Istočna Bosna