Print this page
01
Mart

Dan nezavisnosti u Foči: Važno je da u ovom dijelu BiH govorimo o ljubavi prema svojoj domovini

Published in Istočna Bosna

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se širom naše domovine. Posebno treba naglasiti da je ovaj najznačajniji praznik za našu domovinu obilježen i u Foči u kompleksu Aladža džamije.

 

 
 

Među prisutnima na obilježavanju našli su se i Nermin Mandra, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te glumac Mirza Mušija, koji je recitovanjem pjesme "Bosna" autora Nedžada Ibrišimovića dodatno uljepšao obilježavanje ovog značajnog datuma.

 

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo biti danas ovdje u Foči na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Došao sam ovdje u dvojakoj ulozi, došao sam u pratnji našeg prijatelja Nermina Mandre, a došao sam i kao čovjek da zajedno s vama obilježimo ovaj poseban datum i da na neki način dam svoj doprinos ovakvoj manifestaciji. Bilo mi je zaista veliko zadovoljstvo govoriti stihove našeg velikog Nedžada Ibrišimovića koji su itekako snažno odjeknuli ovdje na ovim prostorima. Jako je važno da u ovom dijelu Bosne i Hercegovine govorimo o ljubavi prema svojoj domovini - kazao je Mušija.

 

Nermin Mandra je iskazao zadovoljstvo dolaskom u Foču sa povratnicima, te istakao da je njegov dolazak ohrabrenje ljudima koji su se vratili na svoja ognjišta u tom dijelu naše zemlje.

 

- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine uz Dan državnosti su sigurno najznačajniji datumi za Bosnu i Hercegovinu. Možda se nekad prema tim bitnim praznicima odnosimo ravnodušno, što bi svakako trebalo da mijenjamo u vremenu koje je pred nama. Meni je danas bilo zaista zadovoljstvo doći u Foču sa ljudima povratnicima gdje su napravljeni brojni zločini. Ovdje smo da pošaljemo poruku da Bosne i Hercegovine ima u njenim granicama, da će je uvijek biti i u tom smislu moj dolazak ovdje je ohrabrenje ljudima koji su se vratili - ističe Mandra.

 

 

Odbornik u skupštini Foča i predsjednik Koordinacije "Naša Foča" Izet Spahić, kazao je da se ova manifestacija nije smjela prekinuti i odgoditi unatoč vandalskom ponašanju od prije nekoliko dana kada je iz vatrenog oružja pucano na munaru džamije Aladža.

 

- Danas smo, evo, po drugi put obilježili Dan nezavisnosti u kompleksu naše Aladža džamije. Ovo je jedan jako lijep događaj u organizaciji bošnjačke zajednice u Foči. Bilo je razmišljanja kako se ponašati u odnosu na vandalsko ponašanje prije desetak dana i pucanju prema našoj džamiji i jednoglasno smo dogovorili da ovaj posao i ove aktivnosti ne smijemo prekinuti, tako da smo danas svi zajedno ovdje - istakao je Spahić.

 

Spahić je također izrazio zahvalnost na dolasku Nermina Mandre i Mirze Mušije, koji su, kako kaže, dodatno doprinijeli i uljepšali ovu manifestaciju.