24
Februar

Suljagić i Osmanović u "dolini masovnih grobnica"

Published in Istočna Bosna

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i kustos Azir Osmanović obišli su danas područje Kamenice u opštini Zvornik i tom prilikom razgovali sa mještanima o mogućnosti saradnje na polju memorijalizacije odnosno sa ciljem pokretanja zajedničkih aktivnosti koje će za cilj imati čuvanju sjećanja na žrtve i genocid u Srebrenici.

 suljagic i osmanovic u dolini masovnih grobnica viber image 2021 02 24 16 56 49 60367c2347110

 

Direktor Suljagić je upoznat sa dosadašnjim aktivnostima lokalnog stanovništva i planovima za budućnost kada je u pitanju obilježavanje masovnih grobnica i izgradnja centralnog Spomen obilježja.

Sa druge strane Memorijalni centar će u okviru svojih terenskih aktivnosti i istraživanja u budućnosti više pažnje usmjeriti i na ovo područje.

Naime, Kamenica je danas poznata kao "dolina masovnih grobnica".

Na ovom području otkriveno je 13 masovnih grobnica koje su vezane za genocid u Srebrenici i jedna u kojoj su bile ukopane žrtve iz 1992. godine.

Radi se uglavnom o sekundarnim masovnim grobnicama u kojima su pronađeni posmrtni ostaci muškaraca i dječaka ubijenih za vrijeme genocida u julu 1995. godine.

U  grobnicama koje su krile kosti žrtava genocida u Srebrenici u tom zvorničkom selu pronađene su hiljade posmrtnih ostataka, kompletnih ili nekompletnih skeleta žrtava srebreničkog genocida.