- Dobili smo podršku svih predstavnika probosanskih stranaka.Jedinstveno su stali iza naše odluke o bojkotu. Podnijeli smo apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom za privremenom mjerom. Pozvali smo Bošnjake u Srebrenici da ne glasaju na ponovljenim izborima. Oni koji izađu na izbore u Srebrenici to će biti njihova odgovornost, mi nećemo prihvatiti mandate.



CIK nije ponovio glasanje poštom, ljudi su zakinuti za svoje građansko pravo. Borit ćemo se za svakog građanina svim demokratskim sredstvima, da budemo faktor mira i stabilnosti u Srebrenici. Ovo je jako teška i bolna odluka, ali na ovakav način to više ne možemo izdržati - kazao je nakon sastanka Alija Tabaković, kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice.

 

U ime SDA sastanku je prisustvovao potpredsjednik Edin Ramić.

 

- Gospodin Bakir Izetbegović je bio u Srebrenici nekoliko dana prije izbora. SDA je učinila sve da se izbori provedu po Izbornom zakonu. Mi smo danas tu samo formalno da stanemo iza Inicijative koja je donijela odluku o bojkotu- rekao je Ramić.

 

Na sastanak su došli član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, predsjednika SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Naroda i pravde Elemedin Konaković, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik PDA Mirsad Kukić, te potpredsjednik SDA Edin Ramić. Iz Naše stranke stigli su generalni sekretar Nihad Uk i politički direktor SBB-a Anis Krivić.