Kao i do sada, SDP i Bego Bektić ne prihvataju odluku inicijative "Moja adresa:Srebrenica", koja je pozvala Bošnjake da bojkotuju ponovne izbore.

 

A i zašto bi prihvatili, kada je Begu Bektića, u decembru prošle godine SIPA uhapsila zajedno sa još dvojicom SDP-ovaca Enverom Hamzićem i Muamerom Sandžićem, upravo zbog izbornih prevara, te ih nakon 24 sata pustila. Tužilaštvo BiH koje vodi ili bi trebalo da vodi istragu o izbornim prevarama u Srebrenici, do danas se nije oglasilo o ovom slučaju.

 

Podsjećamo, Bektić je uhapšen zbog sumnje da je zajedno sa Hamzićem i Sandžićem ukrao identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno kako bi se osigurali glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika, kao i SDP-a čiji je nosilac liste bio Bektić.

 

- Poziv Alije Tabakovića, ali i Ćamila Durakovića i Sadika Ahmetovića da Bošnjaci bojkotuju izbore je zlonamjeran i proračunat - kaže Bektić za RTRS.

 

Ističe da ova tri čovjeka nemaju drugog načina da opravdaju novac dijaspore uložen u kampanju, zbog čega zagovaraju novu destabilizaciju.

 

- Mislim da je to veoma loša ideja, pozivati da se ne izađe na izbore. Ja ovim putem pozivam sve Bošnjake da izađu na izbore, ne mogu trojica da odlučuju u ime čitavog naroda. Znači njihove političke karijere su završene i treba da dođu mladi ljudi koji će voditi stranke i koji će upravljati ovim gradom - tvrdi Bektić.

 

Bošnjaci u Srebrenici treba da izađu na izbore - stav je liste Bošnjački pokret na čijem je čelu Sejfudin Tokić, a čija je kandidatkinja Nerma Halilović osvojila jedan glas na izborima 15. novembra.

 

Bojkot kojeg je najavio kandidat bošnjačke inicijative "Moja adresa Srebrenica" za načelnika Alija Tabaković ne dolazi u obzir, jer bi Bošnjaci ostali bez svojih legitimnih predstavnika - kažu u ovom pokretu.

 

- Trebalo bi da glasamo, znači da se izbori ne bojkotuju, zbog Bošnjaka, bošnjačkog naroda jer je Bošnjaka u Srebrenici svakako malo - smatra Nerma Halilović. u izjavi za RTRS.

 

S druge strane, kandidat za načelnika Alija Tabaković za Faktor kaže da oni ostaju pri odluci bojkota izbora, te da pozivaju, a ne naređuju narodu da ne izađe na izbore u nedjelju 21. februara.

 

 

- Prema informacijama koje imamo sa terena narod podržava našu odluku. Međutim, ukoliko se i dogodi da izađu na izbore, te da sa naših kandidatskih listi zaokruže kandidate, ko god da osvoji mandat odbornika neće ga prihvatiti. Za razliku od drugih, mi nikoga ne tjeramo, ne ucjenjujemo, ne zastrašujemo. Samo se borimo za fer i poštene izbore u Srebrenici, a oni to nisu bili ni 15. novembra, a neće biti ni sada 21. februara – navodi Tabaković.

 

Kandidatske liste za odbornike, koje su podržale stranke inicijative "Moja adresa: Srebrenica", navodi naš sagovornik, uzele su 98 posto glasova biračkog tijela.

 

- Za Begu Bektića nije iznenađenje što poziva Bošnjake da izađu glasati, jer svi znamo šta je radio za prošle izbore. Međutim, iznenađeni smo Bošnjačkim pokretom i Sejfudinom Tokićem čiji je ovlašteni predstavnik na terenu uradio sve što je mogao i to u korist Mladena Grujičića, a nisam siguran da on to zna - ističe Tabaković.