Odluke CIK-a i Suda on vidi kao "političku poruku da se u BiH moraju slušati bošnjački stavovi i da srpski narod nema pravo na svoj izbor, sa čime se Srbi nikada neće pomiriti".


- Ovim skandaloznim, pristrasnim odlukama se pokazuje da BiH ne liči na državu i da Republika Srpska mora da se osamostali jer nema života sa onim koji omalovažava, osuđuje i ignoriše sve što je srpsko želeći da nametne apsolutnu vlast i zakone koji odgovaraju samo Bošnjacima - ocijenio je Grujičić.

 

Kandidat za načelnika inicijative "Moja adresa: Srebrenica" Alija Tabaković kaže da je "izjava Mladena Grujičića o otcjepljenju RS-a pokazivanje njegovog pravog lica".

 

- Sve njegove ranije izjave o tome kako je on načelnik svih građana padaju u vodu. Njegov poziv za otcjepljenje je još jedan razlog zašto bi nadležne institucije trebale da ozbiljnije shvate situaciju u Srebrenici. Kada bi Tužilaštvo BiH radilo svoj posao, Mladen Grujičić bi već jutros bio priveden za pokušaj rušenja ustavnog poretka u BiH, a CIK bi mu automatski trebao zabraniti učešće na izborima. Ovo je još jedan od dokaza s kakvim sistemom i ideologijama se svakodnevno borimo - kaže Tabaković za Faktor.

 

Dodaje kako je Grujičić vidno gnjevan i nervozan "jer je prvi put neko stao ukraj njegovom bahatom ponašanju i zloupotrebama".

 

- Sve ranije prijave protiv Mladena Grujičića su uglavnom zbog politički kontrolisanog pravosudnog sistema u RS-u završavale u ladicama. Podsjetimo i na izvještaj Službe za reviziju institucija RS-a gdje su taksativno naveli da je Mladen Grujičić prekršio sve zakonske propise u RS-u. Podnijeli su prijavu tužilaštvu RS-a, ali nikakvih aktivnosti po toj prijavi nije bilo. Ovdje Bošnjake saslušavaju za hiljadu maraka, a ukoliko niste Bošnjak, možete milione zloupotrijebiti, neće vam policija ni tužilaštvo ni poziv poslati. Zato su Mladenove izjave ovako panične - zaključuje Tabaković.

 

Centralna izborna komisija BiH poništila je 21. januara izbore u Srebrenici. Sud BiH je jučer odbio između ostalog i žalbu koalicije "Zajedno za Srebrenicu", te će izbori u ovoj općini biti ponovljeni.

 

Podsjećamo, izbori u Srebrenici su poništeni zbog brojnih malverzacija.

 

Bego Bektić, predsjednik SDP-a Srebrenica, članovi Muamer Sandžić i Enver Hamzić, uhapšeni su 1. decembra zbog sumnje na izborne prevare tokom izbornog procesa u Srebrenici.

 

SDP-ovci su osumnjičeni da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su potom fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Svi fiktivno prijavljeni Bošnjaci svoje glasove navodno su dali kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću. Dan nakon hapšenja pušteni su, a Tužilaštvo BiH je izvijestilo da je istraga i dalje aktivna.

 

Također, osim krađe identiteta, problem predstavlja i više od 2.000 koverata sa glasačkim listićima iz dijaspore, koji zbog kašnjenja u slanju i transportu, nisu stigli na vrijeme u BiH.

 

Da li će sada biti prebrojani, odlučivat će naknadno na jednoj od sjednica CIK-a BiH. Zahtjev za brojanje ovih listića koji se nalaze u skladištu CIK-a u Istočnom Sarajevu u nekoliko navrata je upućivao član CIK-a Suad Arnautović.

 

Na Facebook stranici "Moja adresa Srebrenica" i "Srebrenica kroz objektiv" objavljen je neposredno nakon izbora 15. novembra prošle godine i videosnimak na kojem se jasno vidi kako je kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić svoje glasačke listiće ubacivao u glasačku kutiju na biračkom mjestu u Srebrenici, koja uopće nije bila zapečaćena, a što strogo nalažu procedure i pravila CIK-a.

 

Na snimku se također vidi njegov protivkandidat Alija Tabaković koji svoj glasački listić ubacuje u zapečaćenu glasačku kutiju. Na ovom biračkom mjestu Mladen Grujičić je osvojio ukupno 219, dok je Alija Tabaković osvojio 117 glasova.