12
Januar

Kantonalna bolnica Goražde dobila mamografski aparat

Published in Istočna Bosna

Šef Odjela specijalističko-subspecijalističe službe dr. Mirzet Adrović naglasio je da je broj malignih tumora u porastu

 

Kantonalnoj bolnici Goražde danas je isporučen analogni mamografski RTG aparat čiju nabavku je sufinansirala Vlada BPK Goražde uz podršku kompanije Pobjeda “Rudet“ d.d. Goražde.

 

Za nabavku mamografa izdvojeno je 84.357 KM od čega je kantonalna vlada izvojila 50.000 KM.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da je nabavka mamografa od velikog značaja za sve stanovnike BPK Goražde, posebno za žene, jer se uz pomoć preventivne dijagnostike može otkriti rani nastanak bolesti.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Nermina Kamenica istakla je da iako raspolažu sa kadrovima u toj zdravstvenoj ustanovi duže vrijeme nije bilo moguće obavljati mamografske preglede, zbog nedostatka aparata.

 

Šef Odjela specijalističko-subspecijalističe službe dr. Mirzet Adrović naglasio je da je broj malignih tumora u porastu.

– Ovaj aparat služi upravo za njihovo rano otkrivanje. Smatra se da se uz pomoć mamografa tumor može otkriti čak i dvije godine prije nego što on bude opipljiv. Ovu dijagnostiku najbolje je raditi u prvih deset dana menstrualnog ciklusa – ističe dr. Adrović.

Uime članica Udruženja oboljelih od karcinoma i drugih malignih oboljenja „Biser“ predsjednica tog udruženja Mersiha Pecikoza naglasila je kako je konačno riješen problem na koji su već duže vrijeme ukazivali budući da je mamograf u bolnici u Goraždu prestao da radi u januaru prošle godine.

– Bojim se da ćemo u narednom periodu imati povećan broj novootkrivenih karcinoma, jer svake godine smo imali značajan rast broja oboljelih, osim u prošloj kad nismo imali priliku da se pregledi rade u Goraždu. Nadam se da ćemo sada barem oboljenja otkriti na vrijeme – kazala je Pecikoza.

Istočna Bosna