Prema informacijama Faktora, jedna ekipa pretresa kancelariju u zgradi Općine Srebrenica koju koristi Bego Bektić, druga se nalazi u selu Gostilje gdje vrše pretres kuće Muamera Sandžića, a treća u Vladovićima gdje živi Enver Hamzić.


Bektić je predsjednik SDP-a Srebrenica, i bio je nosilac liste ove stranke na netom završenim izborima, a na listi je bio i Hamzić.

 

Oni su osumnjičeni da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su potom fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte.

 

Svi fiktivno prijavljeni Bošnjaci svoje glasove navodno su dali kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

 

SDPBiH je jedina stranka koja u Srebrenici nije podržala inicijativu "Moja adresa: Srebrenica", čiji je zajednički kandidat za načelnika bio Alija Tabaković. I prije su Srebreničani upozoravali da Bektić navodno radi za Grujičića na terenu, ali on o tome nije želio razgovarati.


Pozvali smo u augustu ove godine Bektića, predsjednika SDP-a Srebrenica, da bismo ga pitali o izborima u ovom gradiću, da li su podržali Tabakovića, te za koga skuplja glasove, ali on nije želio da razgovara. Poručio nam je da zbog naših tekstova ima problema, da dobija prijetnje smrću.

 

Bektić je, iako je tvrdio da nije, uredno pozivan na sastanke koje su mjesecima održavali općinski odbori stranaka koje čine probosanski blok u Srebrenici, ali je svaki put prijetio osobi koja ga je pozivala da će ga zbog uznemiravanja prijaviti policiji.

 

Nezvanično, Bektić, koji je i uposlenik Općine Srebrenica, navodno glasove na terenu prikupljao je za aktuelnog načelnika Mladena Grujičića, koji je zajednički kandidat svih srpskih stranaka.

 

Više informacija uskoro.