Podsjećamo, bošnjački učenici nisu 2. septembra sjeli u školske klupe jer im je u matične knjige za prošlu godinu upisan "jezik bošnjačkog naroda" umjesto bosanskog jezika koji su izučavali.

 

Nakon razgovora roditelja sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja RS-a, djeca su se vratila u školske klupe 13. oktobra.

 

- Obavještavamo javnost da Ministarstvo nije ispoštovalo dogovor između OHR-a, OSCE-a i roditelja djece iz Liplja. Naime, dogovor je bio da roditelji upute zahtjev sa dvije tačke: 1. Da se ispita ko je naredio da se ispravljaju matične knjige i da umjesto bosanskog piše jezik bošnjačkog naroda i 2. Ministrica koja je tvrdila da nam je svaki put odgovorila na naš upit, trebala je da pošalje te kopije odgovora, jer mi nismo nijedan odgovor dobili. Nijedna tačka nije ispoštovana. Samo su nam poslali stare odgovore, iz perioda prethodnog štrajka, kada smo bili prinuđeni štrajkovati glađu, da bismo dobili dokumente - navodi Sinanović i dodaje:

 

"Kad smo ih dobili, uputili smo upozorenje da, ako nam ne omoguće upis bosanskoga jezika, mi ćemo podnijeti tužbu i prethodni ministar je omogućio da se upisuje bosanski jezik. To je trajalo do kraja školske 2018. godine".

 

Sinanović ukazuje da se raspisuju konkursi za profesora srpskoga jezika i jezika bošnjačkoga naroda, čime se diskriminiraju profesori bosanskoga jezika i onemogućava im se da rade i žive u entitetu RS.