Prema riječima Alije Tabakovića, zajedničkog kandidata za načelnika Općine Srebrenica probosanskih stranaka, CIKBiH je već reagovao.

- Provjerili smo za neke osobe i one su prijavljene na pravu adresu. Nakon što je CIKBiH reagovao, sada je na potezu na nadležni istražni organi obave svoj dio posla, pronađu one koji se bave predizbornim malverzacijama i sankcionišu ih – kaže nam Tabaković.

Od srijede je jedna od glavnih tema u Srebrenici postavljeni Spomenik mira čemu su se protivili politički predstavnici Bošnjaka.

- To je fontana, ustvari ruglo, ambijentalno uklupljeno uz jednu prodavnicu. Navodno je koštalo čak 70.000 KM za šta je Općina Srebrenica uzela kredit. Tu nije kraj, priča se da se odstupilo 70 posto od zamišljenog projekta – govori Tabaković.

Nije začuđen ovim podacima.

- Iza ovog projekta stoji sadašnji načelnik Mladen Grujičić, poznat kao neko ko negira genocid u Srebrenici. I nadležni revizori RS-a utvrdili su da je Grujičić prekršio sve norme, nas u Srebrenici vežu samo afere za protekle četiri godine. Dio međunarodne zajednice bio je uvučen u ovu priču o spomeniku, kada su vidjeli šta se dešava, izašli su iz nje. Ne možemo govoriti o pomirenju naroda i svemu što ide uz to dok se javno ne prizna ko je ubica, a ko žrtva. Od nas se treba tražiti halal i oprost. Postavljenjem spomenika uoči Lokalnih izbora želi se Bošnjacima prebaciti da su oni protiv mira. To je perfidna podvala. Mi želimo dobre odnose sa Srbima I Hrvatima, želimo suživot, ali da se poštuje prošlost – ističe Tabaković.