You are here:NaslovnaVijestiIstočna BosnaUčenici sarajevske medrese posjetili Memorijalni centar Potočari
08
Oktobar

Učenici sarajevske medrese posjetili Memorijalni centar Potočari

Published in Istočna Bosna
Inače, 17. je ovo generacija iz škole koja od 2003. godine, redovno organizira ove posjete koje iz godine u godinu postaju sve sadržajnije i bogatije kako programom koji im upriliče domaćini u Memorijalnom centru Potočari, tako i onim što učenici i njihovi profesori osmisle i ukomponiraju u svoj program.
Ovoga puta 250 učenica i učenika iz osam odjeljenja Medrese proučili su osam hatmi koje su poklonjene na musali Memorijalnog centra Potočari. Desetak profesorica i profesora iz škole su tokom puta do Potočara, u Potočarima, ali i u povratku, govorili o događajima koji su vezani za stradanja u Sigurnoj zoni UN-a u Srebrenici.
Učenici su već imali susret s Emirom Bektićem koji im je predstavio svoju knjigu Kad osvaneš sam, zatim Kemailom Hajdarevićem, autorom poznate mape o lokalitetima stradanja, a nešto ranije i s Nedžadom Avdićem koji je kao dječak preživio strijeljanje i govorio jezivim scenama kroz koje je prošao.
Tokom putovanja, učenici su slušali i odlomke iz knjige Zbijeg – Put u Srebrenicu, autora Hasana Nuhanovića kao i druge sadržaje koje su sami birali i pripremili za čas historije koji je postao sastavni dio njihovih vannastavnih aktivnosti već 14 godina.
Ovome treba dodati i da je veliki broj učenica i učenika Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu porijeklom iz Srebrenice te da su i oni na vlastitoj koži osjetili posljedice genocida rastući i školujući se. Tako već godinama žive s bolnim uspomenama na svoje najmilije koje su izgubili tokom genocida i za koje znaju jedino po onome što im se o njima kaže.
Učenici zbog toga postavljaju pitanja kada će konačno doći vrijeme da se i o Srebrenici, ali i drugim krajevima BiH gdje su bila masovna stradanja, govori kroz obavezan i redovan sadržaj predmeta Historija ili neki drugi predmet kroz koji bi svi mladi u BiH kroz općepoznate i utvrđene činjenice s kojima bi bili upoznati sami donosili zaključke o tome šta se i kako dešavalo od 1991-1995. godine.
 
 
Last modified on Nedjelja, 08 Oktobar 2017 09:38