17
Septembar

IZ BRATUNAČKE SDA UPOZORAVAJU O MOGUĆOJ KRAĐI IDENTITETA: JAVNO POZIVAMO NADLEŽNE ORGANE

Published in Istočna Bosna

Povodom mogućih malverzacija i pokušaja krađe identiteta Bošnjaka Bratunca, u vezi sa nastupajućim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, SDA Bratunac je izdala saopćenje.

 

 
 

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

 

Prema djelimično pregledanim prijavama za galasanje putem pošte za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, za izbornu jedinicu Bratunac prijavilo se 554 lica.

Od trenutnih 554 potvrđenih osoba za glasanje putem pošte, njih 312 je iz Srbije, a i iz svih drugih zemalja širom svijeta 242 osobe. Među prijavljenima za glasanje iz Srbije nalaze se i Bošnjaci: Dizdarević Biba, Mustafić Almir, Ramić Amel, Ramić Melisa, Salkić Behija, Salkić Osman i Smajlović Kemal.

 

Ostaje dilema da li su se ovi ljudi prijavili zato što žive u Srbiji ili će na dan izbora biti u Srbiji ili je ipak došlo do krađe njihovog identiteta, obzirom da su neki sa stalnim boravkom u Bratuncu, a neki trenutno borave u Francuskoj.

Pozivamo navedene Bošnjake, ukoliko sumnjaju u krađu njihovog identiteta da izvrše prijavu policiji, ali i Agenciji za istragu i zaštitu (SIPA). Mi stojimo na raspolaganju za pružanje svake vrste pravne pomoći u borbi protiv ovakve vrste zloupotreba. 

Najstariji registrovani glasači iz Srbije su Savić Velinka rođena 1929. godine i Lukić Milena rođena 1927. godine i one nisu jedine, puno je tu osoba njihove generacije, do 1940. godine. Među najmlađima su osobe rođene 2001. i 2002. godine.

Izbijanjem agresije na našu zemlju svi Bošnjaci Bratunca su protjerani. Veliki broj njih se danas nalazi u zemljama širom svijeta. Procjenjuje se da je preko 10.000 Bošnjaka Bratunca trenutno izvan Bratunca i Bosne i Hercegovine.

Na izborima za područje opštine Bratunac, ali i cijelog Podrinja redovito glasa više glasača iz Srbije putem pošte nego iz ostalih zemalja. To je prije svega zbog činjenice da se redovno dešavaju zloupotrebe ovoga prava. Nažalost gotovo je pa evidentno da će i ove izbore obilježiti malverzacije i zloupotrebe sa glasanjem putem pošte iz Srbije i Hrvatske, kako je to i ranijih godina bilo.

Krajnje je vrijeme da se nadležni organi pozabave ovim pitanjem i mi ih javno pozivamo da to urade jer u nekim lokalnim zajednicama glasanje putem pošte odlučuje ko će biti izabran za načelnika, ko će imati koliko odbornika i utiče na nacionalnu strukturu skupština što je redovito na štetu Bošnjaka na ovom području.

Istočna Bosna