03
Septembar

AMERIKA UBRZAVA PRIPREME ZA DISTRIBUCIJU VAKCINE PRIJE IZBORA

Published in Svijet

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju vakcina za koronavirus do početka novembra, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija “France Presse” dobila na uvid.

 

 
 
 

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) “traže” da države “što prije” učine sve kako bi centri za distribuciju buduće vakcine bili “potpuno operativni do 1. novembra 2020.”, piše njihov direktor Robert Redfield u pismu koje je prošle sedmice poslao saveznim državama.

 

Čelnik CDC-a spominje ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licenci.

Ovo je još jedan znak da je utrka za vakcinu u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

 

Zdravstvene vlasti se “ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju vakcine za Covid-19 u jesen 2020.”, ističe Redfield u pismu.

Predsjednik Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. novembra, rekao je prošle sedmice će Sjedinjene Države imati vakcinu “ove godine”.

 

Premda je nekoliko vakcina u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedna biti djelotvorna i sigurna, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio “New York Times” i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo direktora CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju “vakcine A” i “vakcine B”. Čini se da potonja odgovaraju vakcinama na kojima rade “Pfizer” i “Moderna”, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milion doza.

– Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano vakcinisanje protiv Covida-19  jer će snabdijevanje vakcinom biti ograničeno – obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uvjeti njihova skladištenja i navodi ko se prvi treba vakcinisati, a to su zdravstveni radnici.

Istočna Bosna