Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koji prate pandemiju COVID-19 – stvaranjem i širenjem teorija zavjere, ukazano je u izvještaju koji je objavio Centar za globalno istraživanje State Departmenta. 

 

Centar za globalno angažovanje ušao je u trag ruskim vezama dezinformisanja detaljno opisujući načine na koje se zvanični Kremlj bavi širenjem dezinformacija, koristeći se zvaničnom vladinom komunikacijom, oglašavanjem koje finansira država, korštenjem anonimnih izvora, zloupotrebom društvenih mreža i dezinformisanjem u cyber prostoru.

 

Sedam internet-stranica i organizacija pod kontrolom zvaničnog Kremlja, uključujući stranicu Fondacije strateške kulture i istraživačkog centra Katehon, pobrojano je u izvještaju Centra za globalno angažovanje State Departmenta.

 

Katehon je osnovao i finansira ga ruski milijarder Konstantin Valerevich Malofeev, blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. On je čovjek sa crnih listi SAD-a i Evropske unije.

 

Malofeev je, stoji u izvještaju, bio umiješan u neuspjeli državni udar u Crnoj Gori 2016. godine, koji je imao za cilj da spriječi članstvo te zemlje u NATO-u.

 

Također, bio je umiješan u aneksiju Krima, pružanjem podrške ruskoj separatističkoj vojsci u Donbasu, kao i u izbore u Bosni i Hercegovini.

 

Prije dvije godine pripadnici Granične policije BiH na banjalučkom aerodromu uručili su mu rješenje o protjerivanju iz BiH.

 

- Imenovani Konstantin Malofeev predstavlja prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima - piše u dokumentu na osnovu kojeg je ovom ruskom oligarhu zabranjen ulazak u BiH zbog čega se on, privatnim avionom, morao vratiti natrag u Moskvu.

 

Prema pisanju Žurnala, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta se sastajao sa Konstantinom Malofeevim. Tokom 2017. godine ovaj ruski milijarder nekoliko je puta privatnim avionom dolazio u Banja Luku. Prema podacima sigurnosnih agencija BiH, sa Maelofeevim su u Republiku Srpsku dolazili njegovi saradnici koji vode kompaniju Marshall Capital koja se bavi kreditiranjem, te kompanije Sigurna Internet Liga koja je povezana sa ruskim obavještajnim službama.