26
Juli

AMERIKA NA NOGAMA: HAOS NA ULICAMA

Published in Svijet

Američka policija koristila je šok-bombe i suzavac protiv demonstranata u gradovima širom SAD-a, nakon što je Donald Trump poručio da će znatno povećati broj saveznih agenata u velikim gradovima pogođenima nasilnim protestima.

 

 
 
 

Protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, koje je potaknulo ubistvo nenaoružanog crnca Georgea Floyda u Minneapolisu, izbili su u vrijeme dok se američki predsjednik Trump bori za ponovni izbor protiv demokratskog kandidata Joea Bidena.

Jedna od glavnih Trumpovih predizbornih parola je “zakon i red”.

 

Protesti su izbili u Austinu, u Texasu, Louisvilleu u Kentuckyju, New Yorku, Omahi, Oaklandu i Los Angelesu u Kaliforniji te u Richmondu u Virginiji, gdje je interventna policija, prema američkim medijima, ispalila kemijska sredstva na učesnike marša Black Lives Matter (Crni životi vrijede).

U Seattleu su se dogodile ponovljene male detonacije u određenim ulicama, a demonstranti su zapalili prikolice građevinske firme koja gradi maloljetnički zatvor, piše AFP.

 
 

Video pogledajte i OVDJE

 

Demonstranti su isjekli automobilske gume i razbili prozore prikolica.

Dobro oklopljena policija napala je demonstrante, od kojih su neki nosili kišobrane kako bi se obranili od suzavca.

Policija Seattlea je rekla kasno u subotu da je uhapsila 45 osoba zbog prosvjeda, koji su označeni kao pobuna, stoji na službenom Twitter računu policije.

Čelnica policije u Seattleu Carmen Best molila je stanovnike da “u miru dođu u grad” te je kritizirala nasilne demonstracije.

 
  • Pobunjenici nemaju nikakvo poštovanje prema sigurnosti zajednice, prema sigurnosti policajaca ili sigurnosti poslovnih radnji i imovine koju uništavaju, kazala je, prenose lokalni mediji.
 

Video ogldajte i OVDJE

 

Savezni agenti u Portlandu

Policija i savezni agenti suzavcem su rastjerali demonstrante južno od Portlanda rano u subotu, koji su prosvjedovali protiv Trumpovog slanja saveznih snaga među demonstrante.

Gotovo dva mjeseca traju demonstracije protiv rasizma i policijske brutalnosti u najvećem gradu države Oregon.

Trumpovo slanje saveznih agenata u Portland ne podržavaju lokalni zvaničnici koji to smatraju prekoračenjem ovlasti savezne vlade i znakom autoritarizma.

 
 

Video pogledajte i OVDJE

 

Protesti u petak većinom su bili mirni, ali su ipak završili sukobom s policijom, a upotrijebljene su šok-bombe i suzavac.

Last modified on nedjelja, 26 Juli 2020 19:05

Istočna Bosna