20
Juli

UŽAS: PORODILA SE TRUDNICA KOJA JE BILA NA RESPIRATORU, BEBA PREMINULA

Published in Svijet

Trudnica stara 27 godina iz okoline Niša koja je već danima na respiratoru zbog sumnje na covid-19, porođena je danas carskim rezom zbog pogoršanja stanja, ali je novorođeni dječak preminuo nedugo nakon što je došao na svijet.


 

Konzilijum ljekara danas je donio odluku da trudnica koja je u 31. sedmici bude porođena carskim rezom u 10.30 sati, s obzirom na to da joj se opšte stanje pogoršalo. Rodila je dječaka, on je spontano prodisao, ali vrlo brzo nakon toga imao je pad saturacije, stanje se pogoršalo, pa je intubiran. Međutim, i pored svih mjera reanimacije ljekari nisu uspjeli da se izbore za njegov život. Preminuo je u 11.50 sati – kaže za “Blic” prof. dr Anđelka Slavković, pomoćnik generalnog direktora KC Niš za dječje klinike i direktorka Klinike za dječju hirurgiju i ortopediju.

 

Prema njenim riječima, nakon porođaja, trudnica je vraćena na respirator i trenutno je u stabilnom stanju. Ona ima obostrano zapaljenje pluća, ali je, kako saznajemo, sve vrij+eme bila negativna na testovima.

  • I serološki i PCR testovisu bili negativni, ali je njeno teško opšte stanje usmjerilo ljekare ka sumnji na covid. Ona ima obostrano zapaljenje pluća i od strane infektologa je usmjerena bila ka kovid centru zbog kliničke slike i opšteg teškog stanja, objašnjava prof. dr Slavković.

Druga trudnica iz Vranja stara 34 godine koja je u šestom mjesecu trudnoće i koja je od prije nekoliko dana na respiratoru, trenutno je stabilno. Ona je također negativna na testovima, ali njeno teško opšte stanje i obostrano zapaljenje pluća ukazuju na sumnju na kovid, zbog čega je prvo liječena na Klinici za plućne bolesti, nakon čega je prebačena u novi Klinički centar gdje se sada nalazi na Klinici za anesteziju.,

 

Treća trudnica stara 26 godina u petom mjesecu trudnoće iz Kuršumlije ima blaže tegobe i nije ni na respiratoru niti prima kiseonik. Njeno stanje je također stabilno. Trudnica iz Kuršumlije je pozitivna na kovid što je potvrđeno PCR testom.

Istočna Bosna