Print this page
18
Juli

OPTIMISTIČNE NAJAVE IZ AMERIKE: LIJEK ZA KORONAVIRUS SPREMAN ZA DVA ILI TRI MJESECA

Published in Svijet

Francis Collins, prvi čovjek američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, krovne biomedicinske organizacije odgovorne za zdravlje javnosti u SAD-u, optimističan je u svojoj tvrdnji da bi efikasan lijek protiv koronavirusa mogli imati već za dva do tri mjeseca.

  • Napredak je velik. Imamo dva lijeka koja potvrđeno djeluju – remdesivir i deksametazon. Dokazani su tokom kontroliranih nasumičnih testova, što je jedini način da znate da li nešto djeluje – rekao je Collins za CNN.

Podsjetimo, remdesivir je antivirusni lijek koji je već pokazao da pozitivno djeluje na smanjenje trajanja bolesti COVID-19, a deksametazon je steroid koji je pokazao da reducira šansu smrtnog ishoda.

 
  • U fazi smo početka kliničkih ispitivanja za neke druge supstance kao što su antikoagulanti. Znamo da je zgrušavanjne krvi popratni problem koronavirusa i bilo bi dobro kada bismo to mogli zaustaviti – rekao je Collins.
Ilustracija

Također, najuzbudljivija stvar je korištenje monoklonalnih antitijela koja potiču od ljudi koji su preboljeli COVID-19. Ta antitijela sada mogu biti pretvorena u lijek.

  • Ja sam optimista. Bez da mogu reći garantovano, ali mislim da ćemo imati ‘nešto’ za dva do tri mjeseca, u smislu efektivnog liječenja – kaže Collins.