Fildžani predstavljaju čekanje na ubijene Bošnjake u genocidu u Srebrenici. Predstavnici međunarodne zajednice iskoristili su ovu akciju kao priliku za slanje poruke pred 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

 

- Suosjećamo s porodicama koje su izgubile svoje najmilije, ubijene u genocidu u Srebrenici. Odajmo počast sjećanju na njih tako što ćemo odabrati pravdu za žrtve, ljubav, a ne mržnju, jedinstvo, a ne podjele - poručio je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

 

- Dok odajemo počasti stradalima, iskazujemo i našu solidarnost brojnim žrtvama ratnih mučenja koji još čekaju da ostvare svoja prava. Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici pozivamo vlasti da poduzmu konkretne korake na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišle zaostavštine rata - napomenuo je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

 

- Nikada ne smijemo zaboraviti voljene ubijene u Srebrenici i lekcije koje nas njihova ubistva uče o strašnim posljedicama mržnje - poručio je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Field.

 

Haldun Koç, ambasador Republike Turske je poručio "Ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici. Naučene lekcije iz prošlosti su jedini podsjetnik da je tolerancija jedini put kazajedničkom životu u miru."

 

- Dok se sjećamo onih koji su izgubili živote u Srebrenici, za nas je imperativ da pomognemo stvaranje društva koje će poštovati život i graditi mir. Srebrenica je naša opomena i za sadašnjost i za budućnost - poručio je ambasador Italije Nicolo Minassi.

 

- Mi ne smijemo dopustiti da se žrtve genocida u Srebrenici zaborave. Shvatanjem prošlosti možemo stvoriti za sve ljude bolju sadašnjost i bolju budućnost utemeljene na empatiji i toleranciji - kazala je u svojoj poruci, Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini.

 

- Srebrenički genocid, tragedija humanosti, se nije smjela desiti. Sjećanje na Srebrenicu 1995. jača našu odlučnost da tako nešto više nikada, nigdje i niko ponovo ne doživi. 25. komemoracija je prilika da se da zamah prevazilaženju trauma i da sjećanje povede u održivo pomirenje u Bosni i Hercegovini - kazala je Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini.

 

- Zaboravljanje žrtava značilo bi, u jednu ruku, kao da ih ubijamo po drugi put - kazao je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

 

- Komemoracija genocida u Srebrenici je stalni podsjetnik na tešku i tragičnu istoriju Bosne i Hercegovine. U momentima kada se sjećamo i odajemo počast žrtvama najgorih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, izražavamo i nadu da će građani ove zemlje pored razmišljanja o prošlosti, svoje riječi i djela uputiti ka izgradnji svjetlije budućnosti za nove generacije - poručio je Emanuel Salinas, direktor Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu.

 

- Sjetite se da oni koji su ubijeni u Srebreničkom genocidu i voljeni koje su ostali iza njih, nikad nisu imali izbora. Sjetite se da su oni koji su izvršili ubojstva imali izbora, ubiti ili ne ubiti. Neka Srebrenica služi kao opomena da ljudska sloboda u odabiru ponašanja može imati strašne posljedice za druge. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih - kazao je Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini.