31
Maj

NASILJE ŠIROM SAD-A: POLICIJA SE AUTIMA ZABIJALA U DEMONSTRANTE

Published in Svijet

U 25 gradova širom SAD-a uveden je policijski sat nakon što su se protesti zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac Derek Chauvin, pretvorili u divljanje, nasilje i haos.

 

 

 

I danas su u 30 gradova održani protesti, a policija je demonstrante pokušala otjerati suzavcima i gumenim mecima. Nekoliko policijskih automobila je zapaljeno.

 

U Chicagu su demonstranti bacali kamenje na policiju. U Los Angelesu je policija na demonstrante ispalila gumene metke, nakon što su ovi zapalili njihove automobile.

Drugi dan zaredom velika grupa prosvjednika okupila se i pred Bijelom kućom. Hiljade ljudi protestvovali su na ulicama Minneapolisa, New Yorka, Miamija, Atlante i Philadelphije. Policijski sat je, između ostalih, uveden i u Minneapolisu, Atlanti, Los Angelesu, Philadelphiji, Portlandu i Louisvilleu.

 

U Indianapolisu je poginula najmanje jedna osoba, dok su još dvije upucane. To je već treća žrtva poginula tokom protesta.

Policija se u Brooklynu zabila u demonstrante 

Iz Brooklyna stiže snimka koja prikazuje dva policijska automobila kako se zalijeću u demonstrante.

Gradonačelnik New Yorka rekao je da ga je jako uznemirio taj incident i da mu je žao što su to policajci učinili.

  • Policajci su ovdje bili u takvoj situaciji da su ih napali i oni su morali pobjeći od toga. Razumijem ih, našli su se u nemogućoj situaciji”, rekao je, ali i dodao da mu je žao što se incident dogodio.

Istočna Bosna