Print this page
31
Maj

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BIJELIH TRAKA U HAMILTONU

Published in Svijet

“Hamilton podržava Međunarodni dan bijelih traka”, poruka je koja je danas ispisana na elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona.

 


 

Navode da Dan bijelih traka ostaje stalni simbol borbe u Kanadi i svijetu protiv kontinuiranog negiranja zločina genocida u Prijedoru, protiv policijskih zabrana komemorativnih skupova žrtava u Prijedoru, protiv kontinuiranog odbijanja lokalne vlasti da dozvole izgradnju memorijala ubijenoj djeci i civilnim žrtvama.

Dan bijelih traka je također simbol borbe za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode, za poštovanje drugog i drugačijeg u čitavom svijetu. Zato tražimo da 31. maj postane trajno datumsko obilježje prijedorskih ‘bijelih traka’, da se institucionalizira i postane dio institucionalnog pamćenja. To je ujedno prilika da se 31. maj proglasi danom borbe protiv fizičkog obilježavanja ljudi, najmorbidnije dehumanizacije, segregacije i aparthejda, te zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koji su uslijedili nakon markiranja žrtve – navode u saopćenju.


Podsjećaju na izjavu bivšeg kanadskog ministra vanjskih poslova Johna Bairda koji je istakao da Kanada podržava napore da se putem obilježavanja Dana bijelih traka u Kanadi podiže svijesti o počinjenim zločinima u Prijedoru, u nadi da će počinitelji zločina biti privedeni pravdi, kako bi proces pomirenja mogao početi za sve one pogođene ovim zločinima.

 

Također i na izjavu Briana Massea, sponzora obje rezolucije o genocidu u Srebrenici koje su usvojene u Kanadskom parlamentu, koji je poručio da s poštovanjem podržava Dan bijelih traka kao globalnu kampanju koja ima za cilj zaustavljanje poricanja zločina genocida.