22
Maj

Graničari jedva prebrojali novac: Mercedesom se uputio u Tursku, pun keša

Published in Svijet

Srbijanski graničari su danas na ulazu prijelaza Špiljani, u saradnji sa policijom, spriječili pokušaj krijumčarenja više od pola miliona neprijavljenih eura, piše Telegraf. 

Prekršaj je otkriven nakon što je u prijepodnevnim satima na red za redovnu kontrolu stigao luksuzni Mercedes turskih registarskih oznaka kojim je upravljao 40-godišnji turski državljanin.

On je putovao sam i navodno se iz Crne Gore uputio prema Turskoj. Na ulazu u Srbiju carinskim službenicima je prijavio da kod sebe ima osam hiljada eura, što ne prelazi limit koji građani mogu bez prijavljivanja da prenose preko granice.

Međutim, bez obzira na to što je kod sebe imao dozvoljeni iznos deviza, iskusni carinici su se odlučili za detaljnu kontrolu.

  • Novac skrio po čitavom automobilu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Novac skrio po čitavom automobiluFOTO: POLICIJA

Ubrzo su se njihove sumnje pokazale kao opravdane, jer nije postojala ni jedna šupljina u vozilu koja nije bila ispunjena neprijavljenim devizama. Utvrđeno je da je riječ o sumi od čak 562.805 eura, uglavnom u manjim apoenima od 50, 20 i 10 eura. 

Sve novčanice su bile uredno složene i zapakovane u velike koverte koje su potom slagane ispod tapacirunga u podu, stranicama vozila, rezervnom točku, kao i ispod sjedišta.

Dio novca je otkriven i u pregradi za dokumenta ispred suvozačevog sjedišta, kao i u ličnom prtljagu putnika.  Na pitanje carinika kuda se uputio sa tolikim neprijavljenim novcem, putnik je odgovorio šutnjom. 

O ovom nesvakidašnjem deviznom prekršaju odmah su obaviješteni policija i tužilaštvo, pa je nakon odluke javnog tužioca naloženo da vozač bude uhapšen, a otkriveni novac i vozilo predati su u dalju nadležnost UBPOK-a radi sprovođenja krivičnog postupka, navodi Telegraf. 

Istočna Bosna