18
Maj

KORONA SKANDAL U AUSTRIJI: BEČ POSTAJE ŽARIŠTE, SVE KRENULO OD POŠTARA

Published in Svijet

Austrija je taman mislila da je pobijedila koronavirus, a onda se ispostavilo da opasnost tek počinje da vreba.

 

Ilustracija
 

Nakon što je otkriveno da je virus ušao u centre za distribuciju pošte u mjestu Hagenbrug i Incersdorf, vlasti su u panici, a izgleda da je sve počelo od agencija za zapošljavanje.Austrija je taman mislila da je pobijedila koronavirus, a onda se ispostavilo da opasnost tek počinje da vreba. Nakon što je otkriveno da je virus ušao u centre za distribuciju pošte u mjestu Hagenbrug i Incersdorf, vlasti su u panici, a izgleda da je sve počelo od agencija za zapošljavanje.

 

Naime, agencija koja je iznajmila radnike centru za distribuciju pošte, a u kojoj je otkiveno prisustvo korone, ima svoje službenike i u bankama, ali i farmaceutskim kompanijama, kao i drugim ustanovama, pa se sad “češljaju” svi radnici, kako bi se ustanovilo ko je zaražen, ko nije.

 

  • Provjeravamo da li su zaraženi koji su radili u centru za distribuciju bili iznajmljeni i drugim kompanijama, jer to bi moglo biti novo žarište zaraze – saopštili su nadležni.

 

I nije samo ova agencija pod lupom. Najmanje još tri kuće za iznajmljivanje radnika su pod provjerom zbog sumnje da su radnici zaraženi. Iako je strah opravdan, direktor jedne od agencija tvrdi da je preduzeo sve neophodne mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze među radnicima.

 
  • Pod kontrolom su svi interni i eksterni radnici i svi poštuju preventivne mjere. Većina mojih radnika je iz Somalije, ja znam samo za tri slučaja zaraze. Jedna firma kontroliše transport radnika, a znam da su moji bili u autobusima koji su išli od Kagrana do Hagenbruna – rekao je direktor.

 

Do sada je urađeno oko 1.000 testova, a već je pronađeno 39 pozitivnih osoba. Od toga je 24 u jednoj agenciji, 10 u drugoj… S obzirom na to da “iznajmljeni radnici” više agencija putuju zajedno, moguće je da je zaraženo na stotine ljudi.

 

Sada se nameće još jedno pitanje, da li se korona proširila i u prihvatnim centrima, gdje borave radnici, tražioci azila. Sumnja se da je baš iz jednog od tih centara virus ušao u agenciju, a potom u centre za distribuciju pošte.

 
  • Vjeruje se da je iz prihvatilišta u Beču virus ušao u centre za distribuciju. Mi smo tu da pomognemo da se korona suzbije, naši specijalni korona timovi – saopštio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

 

Čelnici Beča priznaju da su se stvari otrgle kontroli, ipak pojedinci isključuju mogućnost da je virus krenuo iz prihvatnih centara.

 

  • Sve vodi ka Hagenbrunu. Radnici agencije su uglavnom bili tamo, a to nema nikakve veze sa prihvatilištima – rekao je Piter Haker, zdravstveni savetnik SPO.

 

Praćenjem infekcije ustanovljeno je da većina zaraženih radnika u distributivnom centru nisu azilanti, što dodatno isključuje mogućnost da je zaraza krenula iz prihvatnih centara. Ipak, dok se žarište ne nađe, korona virus polako kreće da se širi. Do sada je u distributivnim centrima potvrđeno 155 slučajeva, od toga je 85 u Hagenbrunu, 68 njih živi u Beču, a u Incesdorfu je zaraženo 70 ljudi.

Istočna Bosna