29
Februar

Serwer odgovorio Dodiku: Sklanjaj se sa puta i Srbima omogući dobru vlast

Published in Svijet
Serwer odgovorio Dodiku: Sklanjaj se sa puta i Srbima omogući dobru vlast
Foto: .ba
Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je lažljivac - nikakav novac ne dobijam od muslimana, ne satanizujem Srbe, niti sam dio američkog kreiranja , kaže Daniel Serwer, američki analitičar i profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins".

Serwer je ovo poručio u izjavi za .ba, odgovarajući tako na optužbe koje je na njegov račun na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci iznio upravo Dodik.

- Podigao se neki Serwer tamo, kako se već zove, čovjek koji je dobio ozbiljan novac od strane muslimana da bi satanizovao Srbe. On je dio kreatora politike u SAD-u - ustvrdio je jučer Dodik.

No, kako smo to već i naveli, Serwer je te optužbe lidera SNSD-a odlučno odbacio.

Međutim, nije to prvi put da je Dodik uvredljivim riječima govorio o uglednom američkom profesoru. Podsjetimo, u intervjuu za Tanjug od 13. avgusta 2019., Dodik je komentirao izjavu koju je za naš portal Serwer dao nepunu sedmicu dana ranije.

- BiH ne može nastaviti svoj put ka NATO-u ukoliko se tome Dodik uporno protivi, te bi bilo nerazumno pretvarati se da je situacija drugačija. Smatram da se on toliko i ne protivi, koliko želi pokazati poštovanje prema svojim moskovskim finansijerima - rekao nam je Serwer 7. avgusta prošle godine.

Dodik ni tada nije birao riječi: „Serwer je jedan obični se*onja koji dobija pare od muslimana".

Na naše pitanje zna li iz kojeg je razloga nerijetko na meti Dodika, profesor nas upućuje da to pitamo lidera SNSD-a.

- Mislim da se on plaši onih koje ne može kontrolisati - istakao je Serwer, te Dodiku poslao poruku: „Sklanjaj se s puta i bh. Srbima omogući da imaju dobru vlast“.

Na kraju smo ga upitali i šta bi, po njegovom mišljenju, moglo razriješiti trenutni politički zastoj u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu da politički predstavnici Srba iz RS-a blokiraju donošenje bilo kakvih odluka u državnim institucijama.

- Ustav i omogućava nekome poput Dodika da blokira vladu. Ili ga se otarasite ili promijenite Ustav - zaključuje Serwer u razgovoru za .ba.

D.K.

.ba

mart kopija

Last modified on subota, 29 Februar 2020 08:24

Istočna Bosna