26
Februar

NAJVEĆE TEMPERATURE IKAD: TOPLOTNI TALAS ODLEDIO ANTARKTIK, I PINGVINI SU UGROŽENI

Published in Svijet

Devetodnevni toplotni talas otopio je više od 20 posto snijega na ostrvu Igl pošto su na kontinentu zabilježene najveće temperature ikada.

 


Screenshot
 

Nove fotografije koje je objavila NASA pokazuju prave razmjere ove klimatske katastrofe – rekordne temperature otopile su led, ostavljajući za sobom otkrivene površine zemlje ili bare na ostrvu.

 

Od 5. do 13 februara, Antarktik je pogodio toplotni talas koji je postavio novi rekord, a zabilježena je i temperatura od 18,3 stepeni. Taj temperaturni rekord zabilježen je 6. februara, a za nekoliko dana otopljeno je više od 10 centimetara snijega.

 

 

Santa leda veličine Atlante otkinula se od glečera, a naučnike brine i dramatičan pad u kolonijama antarktičkih pingvina.

 

  • Nisam nikad vidio da se jezera tako brzo stvaraju na Antarktiku. To se moglo vidjeti na Aljasci i na Grenlandu, ali nije uobičajena pojava na Antarktiku – kaže stručnjak Mauri Pelto.

Velika količina vode s Antarktičkog poluostrva slila se u okean, a toplotni talasi su prošlog ljeta najviše doprinijeli otapanju leda i povećanju nivoa mora.

Istočna Bosna