Print this page
23
Februar

POREZNA UPRAVA TVRDI DA CRKVA DUGUJE MILIONE, USKORO MOGUĆA PRINUDNA NAPLATA

Published in Svijet

Direktor Porezne uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša saopćio je javnosti da Mitropolija crnogorsko-primorska, kao najveća vjerska organizacija u toj zemlji, ima višemilionski dug prema državi.

 


 
 

Mitropolija ima dospjela neizmirena potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura, ali i već 9 godina kod iste nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrđivanje poreskih obaveza.

 

Imajući u vidu navedeno, procijenjene obaveze ovog subjekta iznose više miliona eura.

 

  • Ukoliko Mitropolija ne pristupi izmirenju obaveza, Poreska uprava će pristupiti naplati poreskog duga primjenom mjera prinudne naplate, u skladu sa zakonom, a posebno imajući u vidu da je ova vjerska zajednica izvršila promet sredstava u iznosu od više desetina miliona eura preko žiro računa – poručio je prvi čovjek crnogorske Porezne uprave.

Mjere prinudne naplate mogu se primijeniti i na imovinu dužnika, i to ne na vjerske objekte, već isključivo na objekte opšte namjene, a imajući u vodu da ista raspolaže stambenim jedinicama u elitnom dijelu Podgorice, te da je dio građevinskih poduhvata u Budvi i da posjeduje zemljište u Buljarici namijenjeno izgradnji turističko-hotelskih kapaciteta.

 

 

Istaknuto je da bez obzira na specifičnost djelatnosti vjerskih organizacija, među njima postoje i primjeri visokog stepena poreske discipline, kao što je Kotorski biskupski ordinijat koji uredno prijavljuje i plaća sve obaveze.

 

Sa druge strane, Mitropolija crnogorsko-primorska je odbacila navode direktora Porezne uprave Crne Gore poručivši da su objavljeni podaci neprovjereni i neutvrđeni.

 

  • Imajući u vidu vrijeme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve – navedeno je u saopćenju.