23
Februar

POREZNA UPRAVA TVRDI DA CRKVA DUGUJE MILIONE, USKORO MOGUĆA PRINUDNA NAPLATA

Published in Svijet

Direktor Porezne uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša saopćio je javnosti da Mitropolija crnogorsko-primorska, kao najveća vjerska organizacija u toj zemlji, ima višemilionski dug prema državi.

 


 
 

Mitropolija ima dospjela neizmirena potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura, ali i već 9 godina kod iste nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrđivanje poreskih obaveza.

 

Imajući u vidu navedeno, procijenjene obaveze ovog subjekta iznose više miliona eura.

 

  • Ukoliko Mitropolija ne pristupi izmirenju obaveza, Poreska uprava će pristupiti naplati poreskog duga primjenom mjera prinudne naplate, u skladu sa zakonom, a posebno imajući u vidu da je ova vjerska zajednica izvršila promet sredstava u iznosu od više desetina miliona eura preko žiro računa – poručio je prvi čovjek crnogorske Porezne uprave.

Mjere prinudne naplate mogu se primijeniti i na imovinu dužnika, i to ne na vjerske objekte, već isključivo na objekte opšte namjene, a imajući u vodu da ista raspolaže stambenim jedinicama u elitnom dijelu Podgorice, te da je dio građevinskih poduhvata u Budvi i da posjeduje zemljište u Buljarici namijenjeno izgradnji turističko-hotelskih kapaciteta.

 

 

Istaknuto je da bez obzira na specifičnost djelatnosti vjerskih organizacija, među njima postoje i primjeri visokog stepena poreske discipline, kao što je Kotorski biskupski ordinijat koji uredno prijavljuje i plaća sve obaveze.

 

Sa druge strane, Mitropolija crnogorsko-primorska je odbacila navode direktora Porezne uprave Crne Gore poručivši da su objavljeni podaci neprovjereni i neutvrđeni.

 

  • Imajući u vidu vrijeme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve – navedeno je u saopćenju.
 

Istočna Bosna