23
Februar

ITALIJA POSTALA NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONAVIRUSA: PREKO 70 SLUČAJEVA U PET REGIJA, DVA SMRTNA

Published in Svijet

Prema novim podacima o zaraženim koronavirusom Italija je postala najveće žarište koronavirusa u Evropi.

 


Agencije
 

Piše: Emrah Fejzović

 

Vlasti su primorane uvesti strožije mjere i karantin u sjevernim regijama Lombardija i Veneto. Prema posljednjim podacima broj potvrđenih slučajeva koronavirusa Covid-19 porastao je na najmanje 79.

 

78-godišnji muškarac umro je u petak navečer u blizini Padove, u regiji Veneto, postajući druga žrtva virusa u Italiji, nakon što je 76-godišnja žena u četvrtak pronađena mrtva 50 km južno od Milana.

 

 

Najmanje 17 osoba do sada je potvrđeno da su zaražene u Venetu, uključujući suprugu i kćerku kao najnovije žrtve, a vlasti još uvijek razmišljaju o tome treba li otkazati Venecijanski karneval.

 

 U susjednoj Lombardiji prijavljena su 54 slučaja, uključujući i jedan u Milanu – gradu sa 1,4 miliona stanovnika, gdje se trenutno održava Sedmica ženske mode.

 

Dva su slučaja i u sjevernoj Emiliji Romagni, te dva u centru Lazija, kao i u Pijemontu, izjavio je šef civilne zaštite Angelo Borrell.

 

Najmanje 18 pacijenata je u ozbiljnom stanju na intenzivnoj njezi.

 

Vjeruje se kako je epidemija nastala u gradu jugoistočno od Milana, gdje je 50.000 stanovnika Codogna i obližnjih gradova savjetovano da ostanu u zatvorenom prostoru i izbjegavaju javna okupljanja, koja se sada masovno otkazuju.

 

Mjere karantene nisu pogodile samo škole i univerzitete, već i nogometne utakmice. Nejasno je kada će otkazani nedjeljni susreti između Intera Milana i Sampdorije, Atalante protiv Sassuola i Hellas Verone protiv Cagliarija biti pomjereni.

Istočna Bosna