21
Februar

KONAČNO KRAJ AGONIJE: POSLJEDNJI PUTNICI S KRUZERA DIAMOND PRINCESS DANAS NAPUŠTAJU BROD

Published in Svijet

Posljednji putnici s kruzera “Diamond Princess”, čiji su nalazi na test za korona virus bili negativni, napustit će danas taj brod, pošto je okončan karantin koji je trajao od 3. februara i zbog kojeg su mnogi kritikovali vladu, saopćio je japanski ministar zdravlja Katsunobu Kato.

 

AA
 

Na brodu u luci Jokohama zabilježen je najveći broj slučajeva oboljelih od COVID-19 van Kine, koji je u četvrtak uvečer iznosio 634, dok su dva putnika preminula od posljedica virusa.

 

Japanski ministar rekao je na konferenciji za novinare da će masovno iskrcavanje putnika sa broda danas biti završeno i da će više desetina stranih putnika otputovati u svoje države, prenosi AP.

 

On je dodao da Japan razgovara s operatorom broda i matičnim državama članova posade iz inostranstva u vezi s njihovim budućim kretanjima.

 

 

Japanska vlada suočila se sa brojnim kritikama zbog odluke da drži ljude na brodu u karantinu, imajući u vidu skučen prostor i poteškoće da se bolesni putnici izoliraju od zdravih.

 

Šest osoba, vladinih radnika u karantinu, oboljelo je od virusa, što je povećalo sumnje u zaštitne mjere koje su korištene, prenosi Fena.

 

Na brodu, koji je bio u karantinu od 3. februara, bilo je 3.700 putnika iz 50 zemalja, među njima i 14 državljana Srbije.

Istočna Bosna